9 Aralık 2014 Salı

Kanserden Koruyan Sebzeler

Sponsorlu Bağlantılar:

Kansere karşı koruyan kış sebzelerinden en önemlileri ve faydaları.

Lahana: C, K vitami­ni ve lif yönün­den  zengin bir sebzedir­­. İçerdiği fitokimyasallar ile mü­him bir antioksidandır­­.  Vücuttaki detoksifikasyon mekanizmalarını aktive etmektedir­­. Kanser ve türlerine bilhassa göğüs kanserine karşı koruyucudur­. Kırmızı lahananın içermiş olduğu antosiyaninlerin antienflamatuar tesirleri vardır ve kalp sağlığı­nın korunmasın­da faydalıdır­­.

Kereviz: Kereviz maydanozgiller ailesin­den  gelmektedir­­. Kolesterol ve kan basıncını düşürür, kas spazmların­da etkilidir, artrit, gut ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olmakta­dır­­.  Sakinleştirici, idrar söktürücü ve iyi bir antioksidandır bu sebepten  ötürü de antikanserojen  özelliğe sahip­tir­­. Son çalışmalar içermiş olduğu lutein flavanoidleri­nin bilhassa kolon kanserine karşı koruyucu olabileceği­ni göstermiştir­­. Antibakteriyel özelliği vardır, ayrıca mide yanmalarına da faydalı olmakta­dır­­.  Kerevi­zin kök bölümünü idrar attırıcı ve iştah açan olarak kullanıla­bilir­­.

Havuç: Karotenoid yönün­den  yeterince zengin olan havuç meme kanseri, mesane, prostat, kolon ve benzeri Pek çok kanser türüne karşı koruyucudur­. Bununla birlik­te kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığı­nı de azaltmaktadır­­.  İçerdiği lutein ve zeaksantin maddeleri yardımıy­la göz sağlığımız için çok faydalıdır­­.  Çiğ tüketmektense hafif olarak pişirilmiş ve yağ ( yağda eriyen  vitaminler nedeniyle) ilavesiyle tüketimi biyoyararlılık yönün­den  daha faydalıdır­­.

Karnabahar: C vitamini, biotin, folat ve lif bakımından zengin bir gıdadır­­.  Çok güçlü bir antioksidandır­­.  Dolayısıyla kansere karşı koruyucudur­. Bazı çalışmalar­da romatoid artrid riski­ni düşürdüğü görülmüştür­. Lakin zengin pürin muhteviyatı nedeniy­le gut hastası olanların dikkatli tüketmeleri önerilmektedir­­.