Kansere karşı koruyan kış sebzelerinden en önemlileri ve faydaları.
Lahana: C, K vitamini ve lif yönünden zengin bir sebzedir. İçerdiği fitokimyasallar ile mühim bir antioksidandır. Vücuttaki detoksifikasyon mekanizmalarını aktive etmektedir. Kanser ve türlerine bilhassa göğüs kanserine karşı koruyucudur. Kırmızı lahananın içermiş olduğu antosiyaninlerin antienflamatuar tesirleri vardır ve kalp sağlığının korunmasında faydalıdır.
Kereviz: Kereviz maydanozgiller ailesinden gelmektedir. Kolesterol ve kan basıncını düşürür, kas spazmlarında etkilidir, artrit, gut ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olmaktadır. Sakinleştirici, idrar söktürücü ve iyi bir antioksidandır bu sebepten ötürü de antikanserojen özelliğe sahiptir. Son çalışmalar içermiş olduğu lutein flavanoidlerinin bilhassa kolon kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir. Antibakteriyel özelliği vardır, ayrıca mide yanmalarına da faydalı olmaktadır. Kerevizin kök bölümünü idrar attırıcı ve iştah açan olarak kullanılabilir.
Havuç: Karotenoid yönünden yeterince zengin olan havuç meme kanseri, mesane, prostat, kolon ve benzeri Pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Bununla birlikte kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını de azaltmaktadır. İçerdiği lutein ve zeaksantin maddeleri yardımıyla göz sağlığımız için çok faydalıdır. Çiğ tüketmektense hafif olarak pişirilmiş ve yağ ( yağda eriyen vitaminler nedeniyle) ilavesiyle tüketimi biyoyararlılık yönünden daha faydalıdır.
Karnabahar: C vitamini, biotin, folat ve lif bakımından zengin bir gıdadır. Çok güçlü bir antioksidandır. Dolayısıyla kansere karşı koruyucudur. Bazı çalışmalarda romatoid artrid riskini düşürdüğü görülmüştür. Lakin zengin pürin muhteviyatı nedeniyle gut hastası olanların dikkatli tüketmeleri önerilmektedir.