25 Aralık 2014 Perşembe

Benler Kanser İşareti midir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Benler Kanser İşareti midir?

Hızlı büyüyen bazı benler kanser işareti olabilir. Kimisi doğduğumuz gün­den  bu yana bizimle, kimisi daha sonradan oluşuyor­. Bazısın­da tek tük, bazıların­da ise sürüyle olan benler, hemen  hemen  hepimi­zin ortak noktası­. Çoğu zararsız olsa bile bazısı hayatımızı tehdit etmekte olan bir unsur haline dönüşebiliyor­. Uzmanların açıklamalarına göre, eğer benleriniz ansı­zın büyüdüyse, miktarca arttıysa veya düzensizleşiyor ise dikkatli olmakta fayda bulunmaktadır­. Peki; benlerimizi nasıl korumalıyız, hangilerine karşı daha kontrollü yaklaşmamız gerekir, kimler ben  haritası çıkartmalıdır?

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr­. Canan Aslan öğrenilmek istenen  soruları yanıtladı: Vücutta bulunan her renkli noktayı veya kabarıklığı ben  olarak adlandırma­mak gerekmekte­dir­­. Gerçek benler deriye renk veren  melanosit denilen  hücrelerin bir araya toplanarak deri­nin üst tabakalarına göç etmesiyle olmakta­dır­­.  Bunlar, doğuştan olabileceği gibi daha sonra da meydana gele­bilir­­. Oluşumların­da kalıt­sal faktörlerin yanı sıra güneş ışığı veya solaryum gibi dış etkenler de neden  olabilmekte­dir­­. Bağışıklık sistemi­ni baskılayan ilaç kullanılışı ve gebelik gibi hormonal etkenler de ben  artışın­da büyük rol oynuyor­.

SOLARYUMA GİTMEYİN
Benleri olan insanların güneşten  iyi korunmaları çok önemli­. Doğuştan olan benleri engellemek olanaklı olmasa bile daha sonra çıkan benlerde, sayıları­nın artmama­sı ve tehlikeli olmayışı için güneşten  iyi korunmak, güneş yanığı geçirmemek, solaryuma da girmemek gerekmekte­dir­­. Öte yan­dan kemer, sütyen, ayak tabanı, avuç içi gibi tahriş olma­sı olanaklı bölgelerdeki benlere daha çok dikkat edilmelidir­­.

HIZLI BÜYÜYEN BENLER RİSK FAKTÖRÜ
Genetik faktörlerin tesirli olduğu benler doğumda veya hayatın ilk iki senesinde ortaya çıkar­. İlerleyen  yaşlar­da meydana gelen  benler­de ise güneş yanığı geçirmek, devamlı güneşe maruz kalmak hem benlerin sayısı­nın artışı­na hem de şekilleri­nin bozulmasına neden  olmakta­dır­­.  Kenarlar­da düzensizlik, ani büyüme, renkte koyulaşma, üstün­de kanama ve yara olma­sı veya benin içinde birkaç rengin bir arada olma­sı gibi sebep­ler si­zin için bir uyarı niteliği taşımalı­. Böyle haller­de mutlak suretle dermatolojik muayeneden  geçmeniz gerekir­­. Bununla birlik­te gerekli haller­de kuş­ku edilen  benin çıkartılarak patolojik araştırmaya de gönderilişi gerekmekte­dir­­.

BEN HARİTANIZI MUTLAKA ÇIKARIN
Belli aralıklarla da olsa insanların benleri için muayeneden  geçmeleri ve kendileri­nin sıklık­la benleri­ni kontrol etmeleri şart­. Zira kanser türlerin­den  olan malign melanom lezyonları­nın mü­him bazısı ben  üstün­de oluşuyor­. Bu kanser türü hızlı bir şekil­de bütün bedene yayıldığından, erken  teşhis edilmediğinde tedavi şansı büyük oran­da ortadan kalkıyor­. Lakin erken  evrede tanı ile hastalığın tedavi edilişi olanak­lı­. Bilhassa fazlaca sayıda beni bulunanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili problem yaşayanlar mutlak suretle benlerin haritasını çıkartmalı­. En az sene içerisinde bir defa de kontrolden  geçmeli­.

YANLIŞ İNANIŞLAR TEDAVİNİN ÖNÜNDE ENGEL
Benlere cerrahi teşebbüs uygulandığı zaman kötü huylu bir şekle dönüşebileceği ya da yayılabileceği inanışı oldukça yanlış­. Benin riskli görüldüğünde veya kanserleşme halinde cerrahi teknikle çıkarılışı gerekmekte­dir­­. Bu çıkartma işlemi lokal anestezi altın­da yapılıyor ve hastanın günlük hayatını etkilemiyor­.

AŞAĞIDAKİ BELİRTİLER SİZDE VARSA MUTLAKA ÖNEMSEYİN
Yapısı asimetrikse,
Kenarların­da düzensizlik var ise,
İçinde birden  fazla renk bulunuyor ise,
Çapı normalden büyükse,
Yüzeyinde, boyutun­da ve biçimin­de farklılık meydana gelmişse,
Üzerinde kanama ya da kaşıntı oluyorsa,
Üzerinde yara bulunuyorsa