Gebelikte Demir Eksikliği Nasıl Önlenirı
Gebelikte kansızlığın sebepleri ve hamilelikte kansızlığın önüne geçmenin yolları ile alakalı pek çok mühim bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Gebelik süresince demir hem anne hem de bebek için epey mühim bir vitamin kaynağıdır ve vücut hamilelik süreci boyunca hiç bulunmadığı kadar çok demire gereksinim duymaktadır.
Gebelikte kansızlığın belirtileri
Pek çok nedenden dolayı hamilelik süreci boyunca kadınlar kansızlık sorunu ile karşılaşabilirler. Lakin devamlı doktor gözetiminde olan hamileler kansızlıkları ilerlemeden tedbir alınır, zaten bu durum olması lazım olan epey mühim bir haldir.
Kansızlığın birtakım belirli belirtileri bulunur. Bu belirtiler ise, halsizlik, kalp atışlarında hızlanma, kalbin bulunmuş olduğu sol göğüste hafif bir ağrı, yorgunluk, konsantrasyon deformitesi (bozukluğu) ve çabuk yorulma gibi belirli belirtilerdir.
Gebelikte demir eksikliğinin zararları nelerdirı
Gebelikte demir noksanlığı hem anne hem de bebek için epey menfi bir haldir. Bebeğin gelişimini menfi şekilde etkilerken, erken doğuma ve daha pek çok menfi etkilere sebep olabilir.
Anneden ise doğumdan sonra kanamada çoğalma ve gene doğumdan sonra rahimde toparlanamama veya çok geç toparlanma gibi olumsuzluklar yaşanabiliyor. Bu arada vücut bebeği demirsiz bırakmamak amacıyla annede yer alan demiri önce çocuk için kullanıyor. Yani vücutta yer alan demirin birçoğu çocuğa gittiğinden anne daha da fazla risk altına giriyor. Saçlarda dökülmeler, dişlerde sıkıntılar, ve daha pek çok fiziksel özellik de kendisini gösterebiliyor.
Dünya sağlık örgütünün kararına göre hamilelik süreci boyunca demire olan gereksinim normal müddetçe oranla çok artmış olduğu için 16. Haftadan sonra gebelere demir desteği yapılışı öneriliyor.
İçerisinde en çok demir bulunmakta olan gıdalar
Yumurta
Ceviz
Keçi boynuzu
Kırmızı et
Fındık
Badem
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Pekmez