18 Aralık 2014 Perşembe

Kanseri Tetikleyen Gıdalar

Sponsorlu Bağlantılar:

Kanseri Tetikleyen Gıdalar

Şişmanlık, sigara ve alkol kanser riski­ni arttırmakta
Beslenme şekli­nin kanser oluşmasın­da mü­him faktörlerden  biri olduğunu anlatan Prof­. Dr­. Mustafa Tayar, koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri, sade ve yağlı etten  yapılmakta olan köfteler, sucuk, sosis, salam, hamburger, tereyağı, içyağı, yağda kızartılmış besinler, nitrit ve nitrat ilave edilmiş besinlerle direkt ateşte pişmiş etlerin tüketilmesi­nin kanser riski­ni artırdığını söyledi­.

Çevrede mevcut olan kanser yapıcı maddelerin yağ içinde, gıdaların yağlı bölümlerinde biriktiği­ni belirten  Tayar açıklamasına şu şekilde devam etti: "Günlük diyetimizde sebze, meyve ve kuru baklagillerin yeterince yer almama­sı sebebiy­le posa tüketimimi­zin az olmasın­dan ötürü bağırsakta birikip uzun süre kalan artıklar ve salgılardaki ögelerden  bakteriler kanser yapıcı moleküller oluştururlar­. Bu moleküller bağırsak yüzeyi ile devamlı temas ettiklerin­den  kanser oluşma rizikosu artmakta­dır­­.  Şişmanlık kanser çeşitleri­nin oluşmasın­da risk faktörüdür­. Şişmanlar­da kanserden  ölüm oranı­nın zayıflara oranla daha fazla olduğu saptanmıştır­­. Aşırı alkol alımı­nın dudak, özefagus, larinks kanserlerine neden  olduğu; karaciğer, akciğer kanser riski­ni arttırdığıyla ilişkili bulgular bulunur­. Sigara ve nargile içmenin ya da sigara dumanına maruz kalmanın türlü kanserlere neden  olduğu bili­nir­­. Tütün içimi ile beraber alkolün alınması­nın kanser riski­ni artırdığı tespit edilmiştir­­."

Bazı vitaminlerin eksiklikleri de kanser riski­ni artırıyor
A, C, E vitaminleri, çinko, kalsiyum, iyot, selenyum ve demir gibi minerallerin yetersizliklerinde de kanser oluşma riski­nin arttığına dikkat çeken  Prof­. Dr­. Tayar, besin­lerin pişirilme yöntemlerindeki yanlışlıkların da kanser riski­ni tetiklediği­ni söyledi­. Yanlış pişirme yöntemleri sebebiyle besinler­de kanserden  koruyucu vitamin kaybı ve kanserojenler oluştuğunu anlatan Tayar, "Bilhassa yağ ve pro­tein muhteviyatı fazla olan gıdaların (et gibi) direk ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilişi ile kanser yapıcı maddeler meydana gelmektedir­­. Kızgın yağda kızartılmış gıdaları çok tüketmek ve yağı yaktıktan sonra yemeklere katmak kanser riski­ni artırmaktadır­­.  Besin maddeleri­nin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görünümleri­nin değiştirilişi amacı ­ile kullanılan bir­takım bileşikler ve renk vericiler kanser riski­ni artırmaktadır­­.  Bunların zararlı bulunanları­nın kullanılışı yasaktır­­. Kullanımı serbest bulunanlar ve kullanım miktarları yönetmeliklerle belirlenmiştir­­. Lakin herşeyde olduğu şekil­de katkı maddeleri fazlaca miktar­da bedene alındıkların­da zararlı ola­bilir­ler­. Bun­dan dolayı satın alınacak gıdaların etiketleri mutlak suretle okunmalıdır­­." diye konuştu­.