Yalancı Gebelik Nasıl Olur?
Yalancı gebelik yaşayan kişilerin, biyolojik olarak hamile olmamalarına rağmen karın bölgeleri şişiyor, göğüsleri büyüyor, gebelik lekeleri oluşuyor, mideleri bulanıyor ve hatta adet görmeleri bile kesiliyor.
Çok fazla çocuk isteyen kadınlarda görülebilen "yalancı gebelik" ile ilgili bilgiler veren Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, yalancı gebelik yaşayan bir kadında görülmekte olan belirtilerin bir doktoru bile yanıltabilecek kadar gerçek gebeliğe benzeyebileceğini vurguluyor. Op. Dr. Partalcı, karnının şişmesiyle beraber dokuz ay süre ile kendisini hamile sanan ve 9 aylık gebe görünümünde olan kadınlar olabildiğini belirtiyor.
Ruhun bedeni şekillendirebilen etkisinin yalancı gebelik ile görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Serhat Partalcı, bu problemin ortaya çıkışına katkıda mevcut olan psikolojik süreçlerin önemine değiniyor. Op. Dr. Partalcı, yalancı gebeliğin hastalıklı bir şekilde hamile kalmayı istemek veya gebe kalmaktan korkmak, cinsiyete ilişkin çelişkili duygular yaşamak, tüplerin bağlanması, rahmin ameliyat ile alınması gibi ağır üzüntülerin yanı sıra hamile olan kişiye çevresinin gösterdiği ilgi ve özen sebebiyle de oluşabildiğine dikkat çekiyor. Partalcı, yalancı gebelik vakalarında kişinin hamile olduğunu düşünerek doktora başvurmasının da sıkça rastlandığına değiniyor.
Yalancı Gebelik Durumunda Ne Yapılışı Gerekir?
Op. Dr. Serhat Partalcı'nın vermiş olduğu bilgilere göre, yalancı gebeliğin tedavisinde jinekolog ve psikiyatristin uyumlu çalışması ile iyi neticeler elde edilebiliyor. Negatif çıkan gebelik testinin sonuçlarının hastaya dikkatli bir şekilde ve sevecen bir şekilde aktarılışı gerekmektedir. Bununla birlikte olayın esasında yatan sorunlu psikolojik fonksiyon bozukluğunu tedavi etmek amacı ile destekleyici psikoterapi uygulanmasını tavsiye ediliyor. Negatif test sonuçlarına rağmen yalancı gebelik durumu süren hastalarda psikolojik izlem ve gerekirse antipsikotik ilaç kullanılışı olumlu neticeler veriyor.