Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Tedavisi Var
Bilhassa kadınlarda büyük soruna neden olan idrar kaçırmanın "tedavi edilebilir bir hastalık" olduğu bildirildi.
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan, bilhassa kadınlarda büyük soruna neden olan idrar kaçırmanın "tedavi edilebilir bir hastalık" olduğunu söyledi.
İdrar kaçırma, kadınlar için mühim bir sağlık sorunu. Yaygın inanışın tam tersi idrar kaçırma yaşlanma sürecinin normal bir neticesi olmaz. Kadının iş, sosyal ve özel yaşantısında ciddi sorunlara sebep olan idrar kaçırmanın çözümünü, modern tıp, tanı ve tedavi yöntemleriyle bulmuş durumda.
Rutin işler sırasında, idrarın ani ve istemeden idrar yolundan dışarı çıkışının, "idrar kaçırma" olarak tanımlandığını belirten Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M.Gürkan Özkan, "Her beş kadından biri, hayatının bir süreci boyunca bu sorunla yüz yüze kalıyor. Erken evrelerde tanı konulduğu takdirde, pek çok kadının ortak sorunu olan idrar kaçırmanın ilaç ve egzersizle bile ortadan kaldırılabiliyor. Stres kadınlardaki idrar kaçırmanın en fazla görülmekte olan tipini oluşturuyor. Stres tipi idrar kaçırmanın en fazla sebebi pelvik taban kaslarının zayıflaması. Pelvik kasları, taban üretrayı, idrar yapma zamanı gelinceye dek kapalı tutuyor. Pelvik taban zafiyeti olduğunda, egzersiz ve öksürme gibi karın iç basıncını artıracak durumlar, üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden olmaktadır. Bir başka nedenini ise idrar torbası boşalmasını kontrol edici kasların yetersizliği oluşturuyor. Bu kaslar görevlerini yerine getiremediklerinde, öksürme ve egzersiz gibi türlü hareketler esnasında idrar kaçırılıyor. Çok sayıda müdahaleli doğum, obezite, iri bebek doğurma, ailevi yatkınlık ve menopoz, idrar kaçırma sorununda risk faktörlerini oluşturuyor" dedi.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. M. Gürkan Özkan, güçlü bir tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiği anda tuvalete yetişemeden idrar kaçırmayı "acil idrar tutamama" olarak tanımladıklarını ifade ederek, "Stres idrar kaçırmadan değişik olarak pelvik tabandaki zayıflıktan değil, idrar torbası kaslarının aşırı aktif olmasından kaynaklanmaktadır. Stres idrar kaçırma ile acil idrar kaçırmanın bir arada olduğu hallerde miks idrar kaçırmadan söz edildiğini belirtiyor. Örnek verecek olursak hasta hem öksürdüğünde veya hapşırdığında, hem de bazı zamanlar ani bir sıkışma hissi sonrası idrarını kaçırabiliyor. Mesanede kapasitenin üstünde idrar depolandığı zaman idrar yapma zorunluluğu hissetmeden küçük miktarda idrar kaçırma görülmekte. Kadın hiç bir zaman mesanesini bütünüyle boşaltamadığı hissine kapılıyor. Diyabet, pelvik yaralanma, geniş pelvik cerrahi, omurilik yaralanmaları ve multipleskleroz gibi hallerde kas tonusunun kaybolması sonucu oluşuyor" diye konuştu.
CERRAHİ OPERASYONLARDA BÜYÜK BAŞARI
Tanıda idrar tipinin belirlenmesinin büyük ehemmiyet taşıdığını, çünkü her tür idrar kaçırmada her tedavi yaklaşımının tesirli olmayabildiğini, bu açıdan en uygun tedavinin idrar kaçırma tipine göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Üroloji Uzmanı Op. Dr. M.Gürkan Özkan tedavi ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Başka tedavi yaklaşımları başarısız olduğunda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Artık günümüzde lokal aneztezi uygulaması ile bile uygulanabilen çok basit, daha az invazif (daha az kesiyle yapılan) çok kısa bir zamanda uygulanabilen oldukça etkili, taburcu olma ve iyileşme süreci çok daha kısa yeni metotların geliştiğini belirtmekte. Yirmi dakikada uyuşturma yöntemiyle kapalı cerrahi uygulayarak işlem bitmekte. Hastada herhangi bir ameliyat izi olmamakta ve bu tedavi ile idrar kaçırma yüzde 90’a varan oranla ortadan kalkmaktadır. İdrar kaçırma, genelde tedavi edilebilen bir durum olsa bile her kadında ve her tür idrar kaçırmada her tedavi yaklaşımı tesirli olamayabiliyor. En doğru tedavi, idrar kaçırma tipine göre belirleneceğinden dolayı, idrar kaçırmanın tipinin belirlenmesi ve doğru tanının konuşu çok önemli. İlaç tedavisinde ise önemli olan idrar kaçırma tipinin doktor tarafı ile yapılacak muayeneyle belirlenmesidir. Acil idrar kaçırmada ilaç tedavisi ön plana çıkarken, başka idrar kaçırmalarda cerrahi tedavi gerekiyor. Günümüzde de oldukça tesirli olan kullandığımız ilaçlar mevcuttur."