Yeşil Çayın Zayıflamaya Etkisi
Bitki çayları uygulanan diyetlerle beraber uygun miktarlarda tüketilirse zayıflatmaktadır. Bu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Obezite, gelişmiş ve gelişen ülkeler için en mühim sağlık problemlerinin en başında gelmektedir. Obezite tedavisinde etkisi kanıtlanmış tek yöntem, diyet ve egzersizdir. Lakin günümüzde bitkiler ile yapılmakta olan pek çok bilimsel çalışmada bulunur. Gelinen bu noktada hangi bitki faydalı, hangi bitki zararlı, hangi bitkinin yan tesirleri var mutlak suretle araştırılması gerekir. Etkisi ispatlanmamış, daha önce bilinmeyen, tüketilmesi ile ilgili sınırlı bilgiye sahip olduğumuz bitkiler yağ yakıcı sloganı altında piyasaya sürülse bile tercih edilmemelidir. Yeşil çay dahil bütün bitki çayları için gebe, emzikli, çocuk ve kronik hastalığı bulunan, ilaç kullanan kişiler kullanma dan evvel uzmana danışmalıdır.
Yeşil çay
Yeşil çayda kafein ile birlikte bol miktarda kateşinler denilen özel bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenler; antiinflamatuar, antianjiyojenik, antiaterosklerotik, antidiyabetik, hipokolesterolemik, antibakteriyel ve antiviral etkiler ortaya koyar. Öte yandan vücudun yağ yakıcı hormon metabolizmasını etkilediği için zayıflama diyetlerine destektir.
Yeşil çayın antiobezite etkisini araştıran bir fare çalışmasında; diyetlerine dört ay süresince yeşil çay eklenen dişi farelerin yiyecek alımında azalış ve vücutlarında yağ kaybı görülmüştür. Yeşil çay yapısındaki kateşinlerin yüksekliğinden ötürü vitamin C ve E’den daha güçlü antioksidan aktiviteye maliktir. Bundan dolayı yağ yakımında rol aldığı düşünülür.
Yeşil çayın tüketimi: Sıcak suda 3 ila 4 dakika demlendikten sonra daha sonra şekersiz olarak günde en fazla 3 fincan tüketilebilir.
Kaynak: Diyetisyen Büşra Totan