19 Aralık 2014 Cuma

Cilt Lekelerine Karşı C Vitamini

Sponsorlu Bağlantılar:

Ciltteki lekelerle C vitamini ile mücadele edin
Bilhassa yazın dik gelen  güneş ışınları­nın ve yaş kalmanın neden  olduğu cilt lekelerine karşı savaşmak amacıyla antioksidanlara başvura­bilirsiniz­. Lekelere karşı en  tesirli antioksidanlar­dan biri de, birçok der­de deva C vitaminidir­­.

Yaz ayların­da güneş ışınları, deniz suyu ve başka faktörlerin de etkisi yüzünden cildimizde meydana gelen  lekelerden  yeni bir mevsime girerken  kurtulmak olanak­lı­. Ciltte, güneşten  korunmaya yarayan pigmentler bulunur­. Melanin olarak bilinmekte olan pigment üretimin­den  sorumlu olan hücrelere melanosit adı verilir ve bu hücreler epidermisteki hücrelerin yüzde 3'ünü teşkil eder­. Her bir melanosit yaklaşık 36 deri hücresi için melanin üretir­­.

CİLT LEKELERİ KANSER HABERCİSİ OLABİLİR
Yetişkin hayatı­nın ilerleyen  her 10 senesinde aktif melanositlerin sayısı tahminen  yüzde 10 ile 20 oranın­da düşüş göstermekte­dir­­. Her 10 sene içerisinde bir, pigment üreten  hücreler de yüzde 20 oranın­da seyrelir­­. Aynı zaman­da küçük bölgeler­de melanin üretimi artar, bu da yaşlılık lekelerine sebep olmakta­dır­­.  Cildi korumaya yarayan bağışıklık hücreleri, erişkinlik ve yaşlılık arasın­da yarıya iner ve hat­ta güneşe maruz kalan ciltler­de bu sayıda daha da fazla azalış olmakta­dır­­.  Güneş ışığı, geli­şen  hücrelerin kalıt­sal materyaline de zarar vermekte­dir­­. Mutasyona uğrayan hücreler; yaşlılık lekelerine, normaldışı koyu renkte güneş lekelerine ve aktinik keratozlara sebep ola­bilir ki bunların bir bölümü ileride kansere dönüşebilir­­. Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleriyle savaşmak amacıyla yapılışı gerekenlerden  biri; bedeninize doğal antioksidan desteği yapmaktır­­. Doğal antioksidan içeren  gıdaları yiyerek vücudunuzdaki antioksidan düzeyi­ni yükseltebilirsiniz­. Cildini­zin defans düzeyi­ni yüzeysel olarak antioksidan uygulayarak da artıra­bilirsiniz­. Muhtemelen  serbest radikalleri farklı seviyeler­de savunmasız bırakan en  az yüz ya da bin tür antioksidan türü bulunur­. En etkililerin­den  biri ise C vitaminidir­­. Başka canlılar­dan değişik olarak insanlar kendi C vitamini­ni kendileri üretemez; C vitamini­ni gıdalar­dan el­de ederler­. Vitamin C dokular­da uzun süre kalamadığı ve idrarla atıldığı için, devamlı bir kaynağa gereksinim bulunur­.

DİREKT SÜRMEK ÇOK FAYDALI
C vitami­ni cilt üstün­de pek çok farklı iş görmektedir­­. Epidermiste, deri­nin alt tabakaların­dan beş kat daha fazla Vitamin C bulunur ve birçok farklı görevi bulunur­. Su kaybını önler, böyle­likle cildin tampon fonksiyonunu yerine getirmesine imkan vermekte­dir­­. Kolajen  ve elastin meydana gelmesinde görev alır­­. Hareketli serbest radikalleri, fazlaca zarar vermelerine imkan tanımadan etkisiz duru­ma getirir­­. Bununla birlik­te C vitamininin; bilhassa aşırı dozlar­da uygulandığı zaman veya E vitamini, güneş koruma­sı ve cildi rahatlatan elementler ile beraber kullanıldığı zaman güneşin yakıcı ışınlarına karşı koruyucu görev üstlendiği­ni gösteren  güçlü bulgular bulunur­. Vücudun yiyeceklerden  alabileceği C vitamini­nin bir limiti bulunur­. Duke ve Wisconsin üniversitelerinde yapılmakta olan bir çalışmada "vücudu es geçerek C vitamini­ni direkt cil­de almak, cildin Vitamin C yoğunluğunu 20 kat artırıyor" sonucuna ulaşıldığında; bütün dünyadaki dermatologlar cildin dıştan Vitamin C ile beslenebileceği­nin farkına varmıştır­­.