Ciltteki lekelerle C vitamini ile mücadele edin
Bilhassa yazın dik gelen güneş ışınlarının ve yaş kalmanın neden olduğu cilt lekelerine karşı savaşmak amacıyla antioksidanlara başvurabilirsiniz. Lekelere karşı en tesirli antioksidanlardan biri de, birçok derde deva C vitaminidir.
Yaz aylarında güneş ışınları, deniz suyu ve başka faktörlerin de etkisi yüzünden cildimizde meydana gelen lekelerden yeni bir mevsime girerken kurtulmak olanaklı. Ciltte, güneşten korunmaya yarayan pigmentler bulunur. Melanin olarak bilinmekte olan pigment üretiminden sorumlu olan hücrelere melanosit adı verilir ve bu hücreler epidermisteki hücrelerin yüzde 3'ünü teşkil eder. Her bir melanosit yaklaşık 36 deri hücresi için melanin üretir.
CİLT LEKELERİ KANSER HABERCİSİ OLABİLİR
Yetişkin hayatının ilerleyen her 10 senesinde aktif melanositlerin sayısı tahminen yüzde 10 ile 20 oranında düşüş göstermektedir. Her 10 sene içerisinde bir, pigment üreten hücreler de yüzde 20 oranında seyrelir. Aynı zamanda küçük bölgelerde melanin üretimi artar, bu da yaşlılık lekelerine sebep olmaktadır. Cildi korumaya yarayan bağışıklık hücreleri, erişkinlik ve yaşlılık arasında yarıya iner ve hatta güneşe maruz kalan ciltlerde bu sayıda daha da fazla azalış olmaktadır. Güneş ışığı, gelişen hücrelerin kalıtsal materyaline de zarar vermektedir. Mutasyona uğrayan hücreler; yaşlılık lekelerine, normaldışı koyu renkte güneş lekelerine ve aktinik keratozlara sebep olabilir ki bunların bir bölümü ileride kansere dönüşebilir. Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleriyle savaşmak amacıyla yapılışı gerekenlerden biri; bedeninize doğal antioksidan desteği yapmaktır. Doğal antioksidan içeren gıdaları yiyerek vücudunuzdaki antioksidan düzeyini yükseltebilirsiniz. Cildinizin defans düzeyini yüzeysel olarak antioksidan uygulayarak da artırabilirsiniz. Muhtemelen serbest radikalleri farklı seviyelerde savunmasız bırakan en az yüz ya da bin tür antioksidan türü bulunur. En etkililerinden biri ise C vitaminidir. Başka canlılardan değişik olarak insanlar kendi C vitaminini kendileri üretemez; C vitaminini gıdalardan elde ederler. Vitamin C dokularda uzun süre kalamadığı ve idrarla atıldığı için, devamlı bir kaynağa gereksinim bulunur.
DİREKT SÜRMEK ÇOK FAYDALI
C vitamini cilt üstünde pek çok farklı iş görmektedir. Epidermiste, derinin alt tabakalarından beş kat daha fazla Vitamin C bulunur ve birçok farklı görevi bulunur. Su kaybını önler, böylelikle cildin tampon fonksiyonunu yerine getirmesine imkan vermektedir. Kolajen ve elastin meydana gelmesinde görev alır. Hareketli serbest radikalleri, fazlaca zarar vermelerine imkan tanımadan etkisiz duruma getirir. Bununla birlikte C vitamininin; bilhassa aşırı dozlarda uygulandığı zaman veya E vitamini, güneş koruması ve cildi rahatlatan elementler ile beraber kullanıldığı zaman güneşin yakıcı ışınlarına karşı koruyucu görev üstlendiğini gösteren güçlü bulgular bulunur. Vücudun yiyeceklerden alabileceği C vitamininin bir limiti bulunur. Duke ve Wisconsin üniversitelerinde yapılmakta olan bir çalışmada "vücudu es geçerek C vitaminini direkt cilde almak, cildin Vitamin C yoğunluğunu 20 kat artırıyor" sonucuna ulaşıldığında; bütün dünyadaki dermatologlar cildin dıştan Vitamin C ile beslenebileceğinin farkına varmıştır.