Mide Şişkinliği Nasıl Önlenir?
Midede şişkinlik hissi, su tutulumu ya da gazdan bağırsaklarda ya da midede hava birikmesinden ötürü olmaktadır. Neyse ki şişikliğinizi azaltacak ve daha basit hissetmenizi sağlayacak yollar bulunmakta.
Gazlı içeceklerden uzak durun
Soda ve maden suyu gibi karbondioksit ihtiva eden içecekler, şişenin içerisinde de rahatça görebildiğimiz köpürmeye neden olmaktadır. Bu baloncuklar sindirim kanalımızdan içeri girerek, bazı zamanlar midemizin şişkin ve huzursuz hissetmesine neden olabilir. Eğer şişkinlikten şikayetçiyseniz, sade suya sadık kalmanız en doğrusu.
Gaz yapan gıdaları sınırlayın
Vücudunuzun birtakım gıdaları yıkması ve sindirmesi zordur. Bu zorlu sindirimin yan ürünü ise gazdır. Eğer bu gaz sorunu daha kişisel bir konu olma eğilimindeyse, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, fasulye ve lahana gibi gıdaların tüketimini asgariye indirin.
Tuzlu yiyeceklerden kaçının
Tuzlu gıdalar su tutulumuna neden olduğundan yaşadığınız şişikliği daha da kötü hale getirebilir. Aşırı şişikliği azaltmak için; şarküteri ürünleri ve işlenmiş etler (pastırma, sosis, sosisli sandviç gibi) de dahil olmak üzere, konserve çorba, turşu, birçok dondurulmuş yiyecek ve soya sosu, ketçap, hazır salata sosları gibi tuzlu ürünlerden uzak durmakta fayda var. Bununla birlikte cips ve simit gibi tuzlu atıştırmalıkları da asgariye indirmelisiniz Bu tür tuzlu ürünler yerine; yoğurt, taze meyve-sebze ve tuzsuz fındık ve benzeri kuruyemişler gibi düşük sodyum içeriğine sahip yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
Şeker alkollerini azaltın
Sorbitol ve maltitol, şekersiz yiyecek ve sakızların içerisinde genelde mevcut olan şeker alkolleridir. Bu şeker alkollerin birtakım kişilerde sindirimi tam anlamıyla gerçekleşmez ve bilhassa çok duyarlı kişilerde şiddetli gaz sıkıntısına ve rahatsızlığa neden olabilir. Şişkinliği yenmek amacı ile şekersiz şeker ve sakızları, diyet içecekleri ve şeker alkollerini içeren başka yiyecekleri menünüzden çıkarmak en iyisidir.
Lif tüketiminde abartmayın
Diyetisyeninizin lif alımında azaltmaya gitmeniz gerektiğini söylediğini sıklıkla duymazsınız. Lakin lif alımı oldukça mühim olmasına karşın fazla alınması duyarlı kişilerde şişikliğin şiddetini arttırabilir. Tam tahıllı gevrekler, fasulye, mercimek ve yüksek lifli barlar gibi yüksek lifli gıda tüketiminizi normal sınırlarda tüketmek en iyisidir. Bu yiyecekleri tüketirken bol su içmek, sorun olmadan bir sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olabilir.
Porsiyonlarınızı büyütmeyin
Bir anda büyük porsiyonlarda yiyecek tüketmek, sizi daha şişkin hissettiren bir mide gerilimine neden olacaktır. Bununla birlikte büyük porsiyon yemekler sizi huzursuz edici şişkinlik hissinin şiddetini daha da arttıracak, yoğun karbonhidrat ve yağ içerme yatkınlığındadır. Bunun yerine küçük porsiyonları ve atıştırmalıkları güne bölerek (3 ana öğün ve kaçamak yapacak olduğunuz 1 ila 2 ara öğün), her 4* 5 saatte bir yemeyi hedefleyin. 170 gr yağsız yoğurt ve taze kırmızı meyveler, 4 yumurta beyazı, ıspanak ve mantar kullanılıp hazırlanmış omletin yanında 1 dilim tam tahıllı tost ekmeği, ızgara karides ya da ızgara tavuk, ızgara sebzeler ile hazırlanmış sebze salatası, küçük porsiyonlarda olacak şekilde mide dostu yiyecek seçenekleridir.
Her öğününüzde protein olmasına özen gösterin
Her yemeğinizin ya da ara öğününüzün protein içermesi şişikliğinizi azaltma hususunda harikalar yaratacaktır. Protein doğal bir idrar söktürücü gibi hareket eder ve bedeninizin fazla sudan kurtulmasına yardımcı olabilir. Kahvaltıda; simit, mısırlı kek, krep , izleme ve waffle gibi karbonhidrat merkezli gıdalar yerine yumurta beyazı ile hazırlanmış omlet yanında taze meyve gibi proteinden zengin seçenekleri tercih edin. Eğer atıştırmalıklarınıza protein eklemek istiyorsanız; elmayı 1 avuç badem ve bir parça yağsız peynir ya da yağsız yoğurt ile deneyebilirsiniz.