7 Haziran 2012 Perşembe

Akyuvarlar (Beyaz Kürecikler, Lökosit)

Sponsorlu Bağlantılar:

BEYAZ KÜRECİKLER

Beyaz küreciklerin (ak yuvarlar, lökosit) görevi temizliktir. Vücutta hücreler herhangi bir sebeple harabolursa veya eskirse onu beyaz kürecikler, hemen damardan çıkıp, içlerine alır, eritir ve temizlerler. Bu vücuda giren yabancı maddeler için de böyledir. Elinize bir diken batsa, beyaz kürecikler hemen oraya koşarlar, onu sararlar ve meydana gelen iltihap cerahat halini alınca onu da beraber çıkarırlar.

Vücuda giren bakteriler (yani mikroplar) için de davranışları aynen böyledir. Derhal üzerine giderler, eğer miktarları az gelirse çoğalırlar ve mikrobu yiyerek ortadan kaldırırlar veya içerlerinde bulunan bazı maddelerle mikrobu zararsız hale getirirler. Beyaz kürecikler hastalıklara karşı en kuvvetli koruyucularımızdır. Eğer vücutta beyaz kürecik kalmazsa hayat mümkün değildir. Bu gibi hallerde en modern ilaçların insana faydası yoktur. Eğer ilaçların tutacağı kısa süre içerisinde eksilmiş olan beyaz kürecikleri vücut yerine koyamazsa ölüm kaçınılmazdır.

Beyaz kürecikler insan vücudunun en hür hücreleridir. Dolaşım içerisinde bütün vücudu gezerler. İstedikleri zaman dışarı çıkıp dokuların içerisine girerler. Eskimiş hücreleri, bulurlarsa mikropları yer ve yine dolaşıma dönerek seyahatlerine devam ederler. Bu hareketleri esnasında herhangi bir yerden emir almazlar. Evvelce bahsettiğimiz gibi diğer organlarda olduğu gibi beyinden veya başka bir yerden sinirler aracılığı ile irtibatları yoktur. Bütün hareketlerini kendileri tayin ederler.

Bir yerde sorun çıktı mı, onu sezerler. Derhal oraya koşarlar. Bundan dolayı vücudun neresinde aksilik olmuşsa, bir işleyiş bozukluğu veya dış etkilerden meydana gelmiş arıza varsa beyaz kürecikler oradadırlar. Bu sebeple kan içerisindeki sayıları günün her saatinde değişmektedir.

Aramalar: akyuvarların görevleri , lökositler ne işe yararlar, kandaki beyaz küreciklerin işlevi