19 Haziran 2012 Salı

Karın Ağrısı

Sponsorlu Bağlantılar:

KARIN AĞRISI:

Karın ağrıları içinde mide ağrısı başta gelir. Fazla veya pek uygun olmayan yiyeceklerden sonra kaburgaların hemen altında, ortada basit bir mide krampı hepimiz geçirmişizdir. Yemekten bir iki saat sonra başlayan, evvela bir dolgunluk hissi ve sonra ekşime ve kramp tarzında ağrı ile devam eden "mide ekşimesi" veya "gaz" olarak tarif edilen bu hal normal insanlarda çabuk geçer.

Mide ve duodenum (oniki parmak barsağı), ülserlerinde hemen her yemekten sonra buna benzer ekşimeler ve ağrılar vardır. Mide ülserinde yemekten hemen sonra, duodenum ülserlerinde iki, iki buçuk saat sonra gelir.

El ile mide bölgesi üzerine basılırsa ağrı artar. Bazen sağ tarafa dönerek yatılırsa azalır.

Safra kesesi ağrıları karnın sağ üst kısmında başlar. Bunlar mide ağrılarının ortada olmasına karşılık, kaburganın hemen altında sağ taraftadır. Sıcak uygulama yapmak fayda verir.

Apendiks ağrıları, safra kesesi gibi ağrı tarzında değil de sancı şeklindedir. Karnın sağ tarafında, göbekle kasık arasındadır. Elle basılırsa ağrı olur. Bu sancı insanı adeta şekilden şekle sokacak kadar şiddetli olabilir. Kusma ve ateş de vardır. Anüsten gaz çıkmaz, dışkılama yoktur. Bu gibi hallerde birşey yememek, ağrı kesici ilaç almamak ve hemen bir cerraha başvurmak lazımdır.