Beyin kendi içerisinde değişik görevli hücreler ve bunları birbirine bağlayan sayısız liflerin meydana getirdiği bir merkezdir. Bu hücreler kendi aralarında bir danışma sistemi kurdukları gibi, binlerce lif yolu ile vücudun her noktası ile irtibat halindedirler.
Hücreler genellikle beyinin gri tabaka denilen dış kısmında, yani kabuğunda ve lifler daha ziyade iç yani beyaz kısımda bulunur. Beyin kabuğunda bulunan hücrelerin teşkil ettikleri merkezlerin yer ve görevleri oldukça bilinmektedir. Hangi noktanın parmağımızın ucunu oynatmakla görevli olduğu veya gözümüzün gördüğü hayallerin hangi merkez tarafından alındığını biliyoruz. Yine konuşma ve şahsiyetimizin bağlı olduğu bölgeleri tanıyoruz.
Bütün bu merkezler ve onların birbirlerine olan ortak hareketleri istek içi ve dışı hareketlerimizi, görgü ve geleceğe ait hayallerimizi, ahlak ve çalışma tempomuzu özetle insanı insan yapan hareketleri üretiyor ve idare ediyorlar.
Beyinsiz yaşanır mı?
Eğer, uykudaki bir insan gibi, hiçbir şey öğrenmeden, birşey bilmeden ve olaylardan habersiz bir bitki gibi yaşamaya razıysanız bu mümkündür. Bazı akıl hastalarına yapılan ameliyatlarda veya bazı hastalık veya elektrik çarpmalarında insanların bu bitkisel hayata döndükleri görülmektedir. Bitkisel hayata girdiklerinde bir bitki gibi hareketsiz ve düşüncesiz yaşayabilirler.