Böbrek taşlarının oluşumuna baktığımızda aslında iki sebepten dolayı kaynaklandıklarını görmekteyiz. Bu sebeplerden birincisi aldığımız besinlerin bir bölümünün fazlalığı ya da bu besinleri parçalayacak olan enzimlerin doğuştan olmamasıdır. Diğer bir sebep de anatomik olarak idrar yollarının bozuk oluşundan dolayı, aslında çok küçük parçalar şeklinde kum olarak atılması gereken parçaların, büyüyerek dışarı atılamamasından ötürü böbrek taşları oluşabilir. Kişide özellikle sindirim sistemi hastalıkları olması, bağırsaklarında herhangi bir sorun olması ya da idrar yolu enfeksiyonlarına sık yakalanması böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar.
Bunun yanı sıra aids hastalığının tedavisi için kullanılan ilaçlar böbrek taşı oluşumuna neden olur.
İçerisinde kalsiyum fosfatın, kalsiyumun oksalatın çok fazla bulunduğu besinlerin tüketilmesi ve çok fazla vitamin kullanılması böbrek taşına neden olur. Yine koruyucu madde ihtiva eden ürünlerin çok fazla tüketilmesi, böbrek taşlarına sebep olurlar.
Fazla alkol tüketimi ile böbrek taşı oluşumu arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ailesel ve genetik faktörler de böbrek taşı oluşumunda rol oynadığından, beslenme ve diyet alışkanlıkları da sebep olduğu için böbrek taşı tedavi edilerek düşürülse bile tekrar taş oluşabilmesi mümkündür. Bir kişi bir defa taş düşürdüyse bunun tekrar olma ihtimali oldukça yüksektir.