18 Haziran 2012 Pazartesi

Boğaz Ağrısının Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar:

BOĞAZ AĞRISI

Boğaz ağrısı soğuk algınlığı sonucudur. Bazen bir bronşitin başlangıcıdır. Nefes alırken veya öksürürken boğazda bir yanma hissi vardır. İltihabi bir durum yoktur. Bunun için ateş düşürücü veya mikroba karşı (mesela penisillin vs. gibi) ilaçlara gerek yoktur. Sahlep veya limonlu su gibi sıcak içecekler ve buğular faydalı gelir.

Bazen buna bademciklerin iltihabı eklenir. Böyle durumlarda yutkunurken veya birşey yutarken ağrı olur. Genellikle streptokok denilen mikrop buna sebep olur. Ateş, terleme ve baş ağrısı vardır. Bu durumda mikroplara karşı ilaçlar, C vitamini yüksek içecekler vermek zorunludur. Yemekleri yumuşak ve sulu gıdalardan seçmelidir.

Bademciklerin (tonsillaların) iltihapları diğer bazı ateşli ve önemli hastalıklarda da başlangıç belirtisidir. Tabi böyle durumlarda buna başka bulgular da eklenir. Bilhassa difteri en önce akla gelmeli ve bir iki günü geçen iltihap hallerinde doktor muayenesini istemelidir.

Boğaz ağrısı nadiren tiroid bezinin iltihaplarında veya hormon bozukluklarında da görülebilir. Boynun önünde ve hemen nefes borusunun üzerinde yerleşen bu bezin büyümesi gözle de görülür. Genellikle belirli coğrafi bölgelerde görülen nispeten zararsız büyümeleri yanında kanserlerini de akla getirmek lâzımdır.