17 Haziran 2012 Pazar

Baş Ağrısı Niçin Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

BAŞ AĞRISI

Beyin dokusu ağrı duymaz. O kadar ki, kafatası açılana kadar lokal uyuşturucu maddeler kullanıldığı halde, bizzat beyin üzerinde yapılan ameliyatlarda buna ihtiyaç yoktur.

Baş ağrısı beyin dokusu için dolaşan kan damarlarının duvarlarında bulunan sinir uçlarından doğar. Bu, tansiyonu yüksek olan insanlardaki baş ağrılarının nedenini açıklar. Damar içinde basınç artınca duvarlar gerilir, içindeki sinirler uyarılır ve ağrı doğar. Bu mekanizma baş ağrısı yapan hastalıklarda böyle olmakla beraber, migren hastalığında bizzat kendisi de bir hastalık halindedir.

Allerjik tipte baş ağrıları, ateşli hastalıklarda, burun etrafında bulunan boşlukların iltihabında (sinüzit), ateş yükselmesinde ve bütün allerjik hastalıklarda bulunur.

Mide hastalıkları, kabızlık, böbrek hastalıkları, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında, beyin tümörlerinde ve yüksek tansiyonda diğer bazı bulgularla çoğu defa birlikte görülür.

Özel bir tip baş ağrısı "trigeminus nevraljisi"dir. Yüzümüze kumanda eden üç başlı bir sinirin sebep olduğu bu ağrıyı, "siyatik sinirin" ağrısına benzetebiliriz. Her ikisi de gayet şiddetli nöbetler halindedir ve ancak bazı cerrahi müdahelelerle önlenebilir.

Görme kusurları baş ağrısının en önde gelen sebeplerinden biridir. Bazen yıllarca tedavi edilememiş baş ağrıları basit bir gözlük ile tedavi edilebilmektedir. Verilen gözlük veya camlarının uygun olmaması yine baş ağrılarına sebep olabilir. Baş ağrısında gözlerin muayenesi ihmal edilmemelidir.

Baş ağrılarına gereken önemi vermediğimiz de bir gerçektir. Çoğu kez basit aspirinle geçiştiririz. Fakat bunu adeta bir tiryakilik haline getirmiş kimseler de vardır. Ağrı kesici ilaçlar, her türlü ağrıyı belirli bir süreliğine keser. Eğer esas sebep tedavi edilemezse, devamlı ilaçla ağrıyı geçiştirmeye çalışmak tehlikelidir. Kullanılan ilaçların zararlı etkileri bir tarafa, önemli olan muhtemel esas sebebin teşhisi gecikebilir.

Basit bir soğuk algınlığı sonucunda ağrıyan başınız için ağrı kesici ilaç alarak istirahat etmeyi deneyebilirsiniz fakat şikayetiniz uzadığı zaman doktora gitmekte fayda vardır.