Ortalama olarak her 2000 gebelikten yaklaşık 7'sinde bulantı ve kusma tıbbi bakıma ve tedaviye ihtiyaç duyulacak düzeyde şiddetli seyreder.
Hiperemezis veya gebelikte aşırı kusma, ilk gebeliği olanlarda, çoğul gebeliklerde ve önceki gebeliklerinde de aşırı kusmadan şikayetçi olan kadınlarda daha sık rastlanan bir durumdur. Stres bu durumu tetikleyen bir faktör olabilir fakat beyinde bulunan kusma merkezinin duyarlılığının hassasiyeti de bu konuda önemlidir. Beyinin bu kısmındaki hassasiyet kişiden kişiye farklılık gösterir.
İşaretler ve Belirtiler:
Gebeliğin erken döneminde başlayan bulantı ve kusmalar olağandışı, sık ve şiddetli seyreder ve daha uzun bir müddet (bazen dokuz ay boyunca bile) devam edebilir. Sık sık kusma önlenemezse, kötü beslenmeye neden olabilir ve hem annenin hem de taşıdığı bebeğin sağlığı açısından zararlı olabilir. Sabahları görülen bulantı ve kusmaların beraberinde şiddetli karın ağrıları da görülürse safra kesesi ya da pankreas da bir sorun olabilir. Bu da acilen tıbbi bakım gerektirir.
Gebelikte Kusma İçin Tedavi:
Daha hafif olan vakalar, beslenme için bazı önlemler alınarak, dinlenilerek, antiasitler ve kusmayı önleyici ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Fakat eğer kusma durdurulamazsa ve istenilen vücut ağırlığına ulaşılamazsa hastaneye yatarak tedavi altına alınmak gerekebilir. Altta yatan bağırsak tıkanması, gastrit veya ülser gibi nedenlerin olup olmadığını tespit etmek için bazı testlerin uygulanması gerekli olabilir. Kusmaya neden olan uyaranı azaltmak amaçlı hastanın odasının ışığı karartılabilir ve hasta ziyaretleri kısıtlanabilir. Ayrıca yine hastanın üzerindeki gerilimi azaltmak amacıyla psikoterapi yapılabilir. Gerekli görülürse kusma ilacıyla beraber hasta damardan beslenebilir. Vücudun su dengesi yerine geldiği zaman (genellikle 24 ila 48 saat arasında), berrak sıvı diyeti uygulamasına başlanılabilir. Hasta bunu içebilir ise sıvı miktarı azar azar arttırılarak günde 6 öğüne çıkarılabilir. Hasta tedaviye rağmen hala yiyecekleri içinde tutamıyor, yediklerini kusuyorsa damardan beslenmeye devam edilebilir fakat yine de mutlaka ağızdan bazı besinlerin alınmasına çalışılmalıdır. Bazı durumlarda ortaya çıkan sorun bebeğin gerektiği kadar beslenmesini engelleyecek kadar uzun sürebilmektedir. Böyle durumlarda damardan verilen sıvılara bazı özel gıdalar eklenerek, mide bağırsak yolunun tamamiyle dinlenmesini sağlamak düşünülebilir. Tıpta buna damar içi yoğun beslenme yani "intravenöz hiperatimentasyon" adı verilir. Bazen çok nadir olsa da, içinde bulunduğu durum anneyi hayati tehlikeye sokuyorsa, gebeliği sonlandırmak gerekebilir.