27 Haziran 2012 Çarşamba

Çocuk Felcinin Belirtileri ve Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUK FELCİ (Poliomiyelit)

Beyin ve omuriliğin sinir uçlarında yerleşen çok ufak bir virüs bu hastalığı yapmaktadır. Çoğunlukla omuriliğin ön boynuzunda oturur ve istek ile hareket eden kaslara giden sinir hücrelerini yok eder. Bu şekilde hastalarda felçler meydana gelir. Omuriliğin üst kısımlarında solunumu idare eden merkezlere oturması halinde öldürücüdür.

Hastalık ateşli bir nezle halinde başlar. Mide şikayetleri de olur. Kısa bir müddet sonra ateş düşer ve tekrar çıkar. Bu ateşin çıkışı ile beraber felçler kendini gösterir. İlk yirmi dört saatte ne kadar felç yapacaksa yapar. Sonra geriler, belirli bir yerde durur.

Hastalık epidemiler (yani zaman zaman artmalar) şeklinde görülür. Yazın ve sonbaharda bilhassa rastlanır. İnsanlara, sinekler, toz veya hasta insanın dışkı ve idrarı ile geçer. Hasta insanla direkt temas, damlacık enfeksiyonu da bulaştırır. Kuluçka süresi dört ila otuz beş gündür. Hayat boyunca bağışıklık bırakır.

ÇOCUK FELCİNİN BELİRTİLERİ:

Ateş ve felçtir. Bazen sadece kas zafiyeti, kas ağrıları ve mide şikayetleri vardır.

TEDAVİ

Poliyomiyelit, tedavisi yapılabilecek kapsamlı bir hastane de tedavi edilmelidir. Hastalık geçtikten sonra bıraktığı sakatlıkları hafifletecek ortopedik ve cerrahi müdahaleler hergün gelişmektedir.

Hastalığın çok görüldüğü durumlarda şunlara dikkat etmek gerekir: Ateşli hastalar derhal tam istirahate sevkedilmelidir. Bu arada bademcik ameliyatı gibi, başka hastalıklar dolayısı ile aşılanmalar gibi vücudu zayıf düşürecek işlemlerden sakınılmalıdır.

Enjeksiyon yoluyla bağışıklık yapan Salk aşısı veya ağız yolu ile verilen Sabin aşısı, memleketimizde Sağlık Bakanlığının idaresi altında tatbik edilmektedir. Çocuk felci aşısı belirli bir zamanda verilmektedir ve bu dönem atlatılmadan kesinlikle yapılması gerekir.