3 Haziran 2012 Pazar

Erkek mi, Yoksa Kız mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Erkek mi, Yoksa Kız mı?

açıklamalardan artık ne zaman erkek ne zaman kız çocuğun doğacağını anlamak zor değildir. Olgunlaşma bölünmesinden sonra yumurta hücresinde daima bir X cinsiyet kromozomu sperma hücresinde ise, bölünmeden sonra ya X ya da Y kromozomu vardır. Bir dişi hücrenin, içinde X kromozomu bulunan bir erkek hücresiyle birleşmesinden, kız niteliğini veren bir XX hücresi oluşur. Bu takdirde doğacak çocuk kızdır. Eğer dişi hücre, içinde Y kromozomu bulunan bir erkek hücresiyle birleşmişse, meydana gelecek olan XY kromozomu erkek niteliğini vereceğinden, doğacak çocuk erkektir.

Bu açıklama gösteriyor ki, cinsiyetin belirtisi tamamen babanın kromozomlarına bağlıdır. Gelecekte birçok anne ve baba, gebelikten önce doğacak çocuklarının cinsiyetini belirleyebileceklerdir.

Doğacak çocuğun cinsiyetini, gebelikten daha önce kesinlikle saptayabilmek olanağı bugün için yoktur. Gebelik sırasında bile cinsiyetin saptanabilmesi hemen yapılamaz. Bazı olağan dışı durumlarda çok daha önceden saptanabilir. Örneğin, cinsiyete bağlı kalıtım hastalıklarda olduğu gibi.

Cinsiyetin çok önceden saptanması için anne rahmindeki, embriyo koruyan sıvıdan bir miktar alınır. Bu sıvının içinde bulunan hücreler embriyodan oluşmuştur. Bu hücreler belli yöntemlerle incelenir. Hücrelerin büyümesi ve bölünmesi sağlanır. Böylece, bölünme sırasında görülebilen kromozomlar sayılarak, 2 adet X ya da XY kromozomları belirlenir. Eğer 2-X kromozomu bulunuyorsa çocuk kız, XY kromozomları varsa çocuk erkek olacaktır. Bunun dışında bebeğin