5 Haziran 2012 Salı

Kırmızı Etin Zararları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Kırmızı Etin Zararları

Kırmızı et ve kebabı fazla yemek neden zararlıdır?

Kırmızı eti fazla tüketen kişilerde kalp hastalıklarına ve kalınbağırsak kanserine daha sık rastlanır. Buna neden olan faktör; kırmızı ette bulunan doymuş yağ sebebi ile kolesterolün artarak damar sertliğine neden olması ve etin ateşte ve kızgın kömürde kızartılmasıyla içerisinde bulunan proteinlerin kanser yapıcı duruma gelmesindendir. Ayrıca yine kırmızı etle yapılan sucuk, sosis ve salam gibi et ürünlerinin içerisinde bulunan “nitrit” de kolon kanserine sebep olabilmektedir.

Burada dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var. Kırmızı et yemenin tamamen zararı yoktur. Tamamen zararı olmadığı gibi haftada bir defa mutlaka yenmesi tavsiye edilir. Fakat kırmızı etin yağlarından ayıklanıp haşlama yapılarak ya da fırında pişirilerek yenmesi gereklidir. Kırmızı eti kolesterol yüksekliği korkusu olduğu için hiç yemeyen kişilerde bu sefer de demir eksikliğine bağlı olan kansızlık görülür.

Etli yemekler yerken bu yemeklerin yanında pirinç pilavı ya da patates kızartması yenmemeli, bunların yerine; bulgur pilavı, sebze ve salata yenmesi daha doğru olacaktır.

Canımız kebapta çekebilir. Dikkat etmemiz gereken kebap yapacağımız etlerin yağlarını tamamen temizlemeliyiz ve pişirirken eti yakmamalıyız. Direkt olarak ateş veya alevle etin temas etmesi sağlık yönünden sakıncalıdır. Pişirilirken yanmış ya da tamamen kül gibi kapkara hale gelmiş et ve döner yemeyin, bunlardan mutlaka uzak durun. Kebabın ve dönerin üzerine lezzetli olsun diye tereyağı ilave etmek de sağlık açısından zararlıdır.