20 Haziran 2012 Çarşamba

Bel Ağrıları

Sponsorlu Bağlantılar:

BEL AĞRISI:

Bel ağrıları oldukça sık görünen ve gerçek sebepleri kolayca teşhis edilemediği için çok kere "insanın üstünde kalan" ağrılardır. İnsanlar onu pek önemsemez. Hele memleketimizde kalınca bir kuşak sararak tedavi edilmeye çalışılır.

BEL AĞRISININ SEBEPLERİ:

Bel ağrıları üç ana sebepten olabilir. Bunlardan bir tanesi böbrekle ilgili olanlardır. Bunlar genellikle belin sağ veya solunda yani tek taraflıdır. Künt karakterdedir. O tarafa vurulursa artar. İltihaplı böbrek hastalıklarında ise daha fazla sancı vardır, idrar esnasında mesaneye vuran ağrılar hissedilir. Böbrek ağrıları çok yorgunken ve soğukta artar.

Bel ağrılarının ikinci sebebi omurga kemiklerinin ve sakrum kemiği mafsallarının artiritidir. Bunlara hemen aynı bulguları veren disk fıtıklarını da eklemeliyiz. Bu ağrılar insanın duruşuna bağlı ağrılardır. İleri derecelerde devamlı olarak kalırsa da en çok görülen şekli vücudun pozisyonuna bağlı olanlarıdır.

Gerek disk fıtıklarında ve gerek artiritlerde mesele omurga kemiklerinin yanlarından çıkan sinirlerin bu hastalıklarda baskıya uğramasıdır. Ağrının yeri sebebi hekim tarafından tesbit edildikten sonra tedavisi medikal veya cerrahi olarak yapılır.

Bel ağrılarının üçüncü sebebi özellikle de kadınları ilgilendirir. Pelvis içinde bulunan kadın organlarının durum bozuklukları belde inatçı ağrılar yapar. Bilhassa uterusun eğrilikleri bu arada sayılabilir.

Bu üç ana sebebe bir ufak nokta daha ekleyebiliriz. Bel ağrıları ayağa uygun olmayan ayakkabı giyildiği zaman, düz tabanlarda, ve kadınların çok yüksek topuklu ayakkabı giydikleri durumlarda da olur. Ayağı idare eden kasların bir kısmı bel bölgesi ile ilgili olduklarından, sıkan bir ayakkabı bile sakıncalı bir yürüyüş dolayısı ile bel ağrısı yapabilir.

Özetlersek, çok çeşitli sebeplerden meydana gelen, bel ağrılarını bazen çok önemli olan erken tedavi süresini kaçırmamak için kendimiz tedavi etmekten kaçınmalıyız.