16 Haziran 2012 Cumartesi

Karaciğerin ve Dalağın Görevleri

Sponsorlu Bağlantılar:

KARACİĞER VE DALAK

Karaciğer, vücut içerisinde bir kimya fabrikası gibidir. Yediğimiz gıdalar emildikten sonra karaciğere gider, orada vücuda yaramayan kısımları varsa zararsız hale getirilir ve ondan sonra dolaşıma verilir. Bir kısım gıdalar da ilerde kullanılmak üzere karaciğerde depo edilir.

Alkol, baharat vs, gibi zehirli maddeler karaciğerde zehirsiz hale getirilir. Yine zehirler ve sigaranın nikotini burada zararsız hale getirilir. Karaciğer bir güven süzgecidir.

Dalak, dolaşıma giren mikropları süzen bir sistem olan lenfatik sistemin en büyük süzgecidir. Aynı zamanda bir kan deposu halinde çalışır. Lenfatik sistemin koruyucu görevlerini hepimiz hatırlarız. Mesela ayağınızda olan bir yara en kısa zamanda aynı taraf kasığınızda ağrılı bir şiş meydana getirir. El ve kollardaki yaralar da koltuk altında aynı şişmeyi yaparlar. Çürüyen dişlerin çene altında yaptığı şişler yine bu cinstendir.

İşte bu iltihapların vücuda yayılmasını önlemek için onları hapseden fakat bu arada şişen bezler bu lenfatik sistemin bezleridir. Bir cins sınır karakolu vazifesi görürler.

Dalak da bu sistemin bir kalesidir. Eğer dolaşımda bir olay varsa aynı görevi yapar, şişer. Ayrıca dolaşımdaki bozulan eskiyen kırmızı kürecikleri alır ve yok eder. Bir sebeple dolaşıma fazlaca kan gerekirse kasılarak içindeki kanı boşaltır. Çocukluğumuzda çok fazla koşunca sol böğrümüze gelen ağrının da sebebi budur. Koruma görevi yaparken kendinin irileşmesine ve bozulmasına sebep olan en bilinen hastalık sıtmadır.