18 Haziran 2012 Pazartesi

Göğüs Ağrısı

Sponsorlu Bağlantılar:

GÖĞÜS AĞRISI

Daha çok bronşitte, öksürüğe ilave olarak göğüste bıçak batması gibi ağrılar hissedilir. Burada boğaz ağrısı da vardır.

Pnömoni (zatürre) de göğsün bir tarafında, bilhassa nefes alırken hissedilen "bıçak batar gibi" ağrı pek tipiktir. Bunun yanında ateş yükselmiştir. Akciğer zarının iltihabı olan plörezide (zatülcemp) de keskin batıcı ağrı duyulur. Solunum o kadar ağrılıdır ki hasta elinden geldiği kadar nefes almamaya çalışır. Ağrı en çok göğsün alt kısmındadır. Ateş vardır. Hastalığın genel tedavisi yanında bu ağrı, basit ağrı kesicilerle tedavi edilir.

Sırtta, kürek kemiklerinin alt ucu hizasında, derin ve hareketle gelen ağrı, ya romatizmadan olur ya da boyun fıkraları arasındaki disklerin kayarak sinirleri ezmesi sonucudur. Hekim bunun hangisi olduğunu ayırt ettikten sonra farklı tedaviler uygulayacaktır.

Göğüste kaburga kemiklerini takibeden, bazen kalp üzerinde hissedildiği için hastayı korkuya sevkeden bir cins ağrı da, bu kemikler boyunca seyreden sinirlerin hastalığıdır. Basit ağrı kesicilerle ve sıcak uygulamayla geçer.

Sağ tarafta; sırta ve omuza vuran ağrıların bir kısmı da safra kesesi iltihabı veya taşları sebebiyle olur. Bu, diğer bulgularla birlikte olursa önemli bir belirtidir. Yine mide ülserinin ve böbreklere ait hastalıkların, göğsün alt yarısına vurduğu bir gerçektir.

Herhalde daha çok hayati organların bulunduğu göğüs, kendinde meydana gelen veya o tarafa uzanan ağrılar itibarı ile dikkatle izlenecek ve devamlı olduğu takdirde veya acil hallerde hemen doktora müracaatı gerektiren önemli bir bölgedir.