24 Haziran 2012 Pazar

Çileğin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Çileğin Yararları Nelerdir?

Yaz mevsiminde yetişkin, çocuk her insanın en sevdiği meyvelerden biridir çilek. Tadına doyum olmayan meyvelerin başında gelir.

Çileğin; kan yapıcı, damarları genişletici ve de kalp kasını güçlendirici bir etkisi vardır. Çileğin 100 gramında yaklaşık 59 gr. C vitamini bulunur. Günlük C vitamini ihtiyacımızın (75 miligram) büyük bir kısmını karşılar ve bu yönünden bakıldığın bu oran çok iyi bir orandır. İçeriğinde bulunan potasyum, kalp kasını güçlendirir fakat böbrek hastalarının aşırı çilek tüketmemesi gerekir. Çünkü potasyumun fazlası zararlı olduğu için bu hastalar bu konuda daha dikkatli olmalıdır.

Çilek vücudumuzu hastalıklara karşı güçlendirir, kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önlemeye yardım eder. Antioksidan yapıya sahip yiyecekler içerisinde çok iyi bir yeri olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere de karşı koruyucu bir etki sağlar.

Sindirimi kolaylaştırır ve düzene sokar. Bağırsak parazitlerini döker, idrarı sökmeye yardımcı olur ve vücudumuzda bulunan zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir ve kanın temizlenmesine yardım eder.

Çileğin yerken bile fark edebileceğimiz sakinleştirici etkisinin yanısıra, tansiyonu düşürür ve stresimizi azaltarak bizi psikolojik yönden de rahatlatır. Ateşli geçirilen hastalıklarda ateşi düşürmede etkilidir. Karaciğer ve romatizma hastalıklarına iyi gelir. Cildimizi nemlendirir ve cildimize tazelik, güzellik kazandırır. Cilt sağlığına ve yüz güzelliğine önem veren bayanların çileğe uzak kalmamaları gerekir.