26 Haziran 2012 Salı

İdrarımdan Kan Geliyor, Ne Yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar:

İDRARDAN KAN GELMESİ (HEMATÜRİ)

İdrarda kanaması olan bir hasta mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. Hastanın cinsiyeti erkek veya kadın olsun idrardaki kanama ya böbreklerdeki bir problemden, ya idrar kesesindeki bir problemden ya da idrar kanalındaki bir problemden kaynaklanır. Bunlar da üroloji uzmanının bilgisi dahilinde olduğu için sorunun çözümü bir ürologda aranmalıdır. Kanamanın türüne göre daha hızlı ya da yavaş hareket edilebilir. Ağrısız ve pıhtı olan kanamalar tümörden kaynaklanan hastalıkların ve kanserin habercisi olabilir. Fakat ağrı varsa ve özellikle yukarılarda böğürlerde ise (böbrek kısmında) bir taş olduğunun habercisi olabilir.

Üçüncü kısımda ise daha aşağılarda yanma ve acı hissi ile birlikteyse bu durumda bir enfeksiyon olabilir. Bu durumla karşılaşıldığında ilk olarak enfeksiyon varlığının saptanabilmesi için idrar kültürü verilmelidir. Yine ultrason da bakılabilir. Bazen ultrasonda böbreklerden idrar torbasına giden üreter dediğimiz ince kanalı göremediğimiz için bilgisayarlı tomografi gerekebilir. IVP adı verilen ilaçlı böbrek filmi de teşhisin saptanması açısından gerekli olabilir fakat günümüzde bilgisayarlı tomografi yeterli olmaktadır. Tümörden kaynaklandığından şüphe duyuluyorsa bu tümörün hangi organda olduğunu saptamak için bilgisayarlı tomografi, ultrason ve bazı durumlarda MR tetkiği gerekebilir. Bunların yanısıra basit bir idrar tetkiği yapılmalıdır.

sistoskopi resmi

Bu durumlara rağmen kanamanın durumu saptanamıyorsa sistoskopi denilen bir teknikle (yukarıdaki resimde görülen) idrar yolundan girilerek mesaneye gitmek ve böbreklerden idrarın geliş durumuna bakmak.