Gıda midede asit ve enzimlerle karıştıktan sonra midenin hareketi ve gıda-enzim-asit karışımının asit tesiri ile midenin kapısı yani pilor açılır ve içindekiler oniki parmak barsağına (duodenuma) geçer. Burada pankreas bezinin salgıları sindirim işlemine karışır. Bu fermentlerin tesirli hale gelmeleri de bağırsakta bulunan bazı bezlerin salgısı ve karaciğerden gelen safra ile mümkün olur.
Karaciğerden salgılanan safra, ihtiyaca göre kesik kesik oniki parmak bağırsağına dökülür. Bu düzenli veriliş safranın, safra kesesinde depolanması sayesinde mümkün olur.
Yağları eriten madde pankreas bezinden gelirse de onların tesirli olmalarını sağlayan safradır. Bağırsak içinde, adeta bir çorba üzerinde yağ damlalarının duruşu şeklinde bulunan gıda yağı, bu karışımın sulu kısmındaki fermentlerin hücumuna uğrar. İşte safra bu noktada etkilidir: Bu damlacıkların ufak olmasını ve yeniden birleşerek büyük yağ damlaları haline gelmelerini önler.