Enfeksiyon hastalıklarını yapan ajanlardan ilk grup virüslerdir. Virüsler kimyasal maddelerle çok küçük mikroplar arası bir yaratıktır. Ancak son yıllarda elektron mikroskopları sayesine görülebilmişlerdir. Ondan öncesinde hastalıklar ve onu yapan virüslerin varlıkları biliniyordu ama kendilerini görme imkanı olmamıştı. Bunlar o kadar ufaktırlar ki içinde bulundukları sıvı filtreden süzülse dahi onlar da sıvı ile beraber geçerler. Mikroplar filtreden geçemeyecek kadar büyüktürler. Bu durumda virüsler bir çeşit "yaşayan zehir" gibidirler.
Virüslerin çoğalması mikroplarla kıyaslanamayacak şekilde hızlıdır. Bundan dolayı virüs hastalıkları en çok enfeksiyöz olan hastalık grubudur.
Virüs yaşayan bir protein molekülü gibidir. Diğer mikrop veya diğer hücrelere benzeyen bir yapı göstermez. Bir virüs başka bir virüse dönüşebilir. Yaşadığı şartlara anında uyar. Bir köpek virüsü insanlar arasında hemen yayılabilir. Değişik virusler aynı hastalığı yapabilir, aynı virüsün değişik hastalıklar yapabileceği gibi... Bunun için bir virüs hastalığı olan nezleye karşı bağışıklık meydana getirilemiyor. Nezleyi yapan virüs bir tane değil ki... Her sefer yenisi geldiği için vücut eski savunma maddelerini kullanamıyor.
Vücutta diğer mikroplar gibi özel bir metabolizmaları yoktur, onların aradığı "konforu" aramıyorlar. Ayrıca, çoğu kez kötü bir özellikleri var, vücut hücrelerinin içine girdikleri zaman onun kulandığı oksijeni ve gıda maddelerini yiyorlar. Bu yüzden onları zehirlemek için kendi hücrelerimizi de zehirlemek zorundayız. Tabi buna imkan olmadığı için bilim adamları virüslerin yiyebileceği bazı sentetik maddeler üretiyorlar. Genellikle hastalık geçtikten sonra bağışıklık bırakırlar.