24 Haziran 2012 Pazar

Şeftalinin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

ŞEFTALİNİN FAYDALARI:

Çok severek yediğimiz meyvelerden biri olan şeftali; karaciğer ve safra kesesi hareketlerini düzene sokmaya yardımcıdır. Şeftalinin 100 gramında yaklaşık 1330 internasyonel ünite dediğimiz A vitamini aktivitesi bulunur. Bu demektir ki; günlük ihtiyacımızın yaklaşık olarak dörtte birini sadece bir adet şeftali yiyerek karşılamamız mümkündür. Şeftaliyi yerken bir hususa dikkat etmek gerekir. İshal şikayetiniz varsa şeftaliyi kabuksuz olarak yemenizde yarar vardır. Bunun haricinde tamamen sağlıklı bir insanın çok iyi yıkaması şartıyla şeftaliyi kabuklu olarak yemesi çok daha yararlıdır. Bunun nedeni şeftalinin posasının ve liflerinin genellikle kabukta veya kabuğa yakın noktalarda olmasıdır. Eğer kabuğunu soyarak yemek istiyorsak kabuğunu soyarken ince soymalıyız.

Şeftali tüylü bir meyve olduğundan yemek için yıkarken şeftaliyi ellerimizle iyice ovuşturmamızda fayda vardır. Böylece bütün tüylerden tamamiyle kurtulabiliriz. Yıkarken hiçbir zaman deterjan kullanmamak gerekir. Yalnızca temiz, duru suyla yıkamak üzerlerindeki zirai kimyasal atıkların uzaklaşmasına yardımcı olur. Deterjanla yıkamak, sadece şeftali de değil hiçbir besini yıkarken kullanmamamız gerek yanlış bir uygulamadır. Şeftalinin tüyleri cildimize değerse kaşıntı etkisi yapabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Böyle bir durumdan dolayı kaşıntı yaptığında ılık suyla o bölgeyi yıkamak faydalı olacaktır. Şeftalinin saydığımız yararlarının haricinde güzel bir tarafı da idrar söktürücü bir etkisi olmasıdır. 100 gramında yaklaşık olarak sadece 38 kilokalori enerji içermesini göz önüne aldığımızda, tatlı ve hoş bir meyve olmasına karşılık enerji yoğunluğunun düşük olması, zayıflama diyetlerinde çok sık kullanılmasının kaynağıdır. Şeftali yediğimizde cildimizde kabarıklıklar meydana geliyorsa bu şeftaliye karşı alerjimiz olduğunu gösterebilir. Böyle bir durumda da bir cilt hastalıkları uzmanına giderek test yaptırmamız da fayda vardır.