31 Ekim 2012 Çarşamba

Eritrosit Lökosit

Sponsorlu Bağlantılar:

ERİTROSİT LÖKOSİT
Eritrosit, vücudumuzun en son dokusuna kadar oksijen taşıyan kırmızı kan yuvarlarına denir. Sayıları yaklaşık 25 milyar düzeyinde bulunan eritrositler aynı zamanda bu duyulardan karbondioksiti alıp vücuttan atılmasını sağlar. Oksijenin alınıp taşınması işlemini eritrositin önemli bir bileşik öğesi olan hemoglobin maddesi gerçekleştirir. Eritrosit ya da hemoglobinin miktarının hastalık derecesinde azalması, anemi (kansızlık) rahatsızlığına yol açar.

Hastalık aşırı yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, tırnaklarda ve saçlarda kırılganlık belirtileriyle ortaya çıkar. Hastanın rengi sürekli sarıdır, başka hastalıklara karşı direnç yoksunluğu hissedilir. Aneminin 100 kadar değişik şekli vardır. Hastalık zamanında teşhis ve tedavi edilirse iyileşme şansı fazladır.

Lökositler kanımızdaki akyuvarlardır. En önemli görevleri vücudu hastalık etkenlerine karı savunmak ve bunları yok etmektir. Sağlıklı bir insanın bir mililitre kanında 5 bin ile 8 bin kadar lökosit vardır. Bunların işlevleri bir ordunun değişik birliklerininki gibi birbirinden farklıdır.

Aramalar: eritrosit nedir? lökosit nedir? eritrosit hücreleri ne işe yarar? lökositlerin görevi nedir? alyuvarlar ve akyuvarlar