8 Ekim 2012 Pazartesi

Sauna

Sponsorlu Bağlantılar:

SAUNA


Günümüzde yaygın olmasa da dostların birbirini akşam yemeğine davet eder gibi saunaya davet etmesi yadırganmamaktadır. Çünkü sauna sağlığa yararlı görülmektedir. Gerçekten de öyledir. Doksan beş derece sıcağın ardından buz gibi suya girerek gerçekleştirilen ani ısı farkından en çok cildimiz yarar görür. Bu arada vücudumuzdaki zararlı maddeler ve bakteriler terlerken atılır. Ölü cilt dokuları da giderilir, tıkanan yağ bezleri açılır, toplam doku sistemimiz sağlıklı biçimde kendini yeniler. Bu nedenle saunaya giren bir kadının bir saat önceki halinden çok daha güzel olması sürpriz sayılmamalıdır.

Sauna dolaşım sistemimiz açısından da çok yararlıdır. Yüksekçe tansiyon saunada düzene girer. Yine de damar sertliği ya da böbrek rahatsızlığı olan kişiler, saunaya girmeden önce mutlaka doktora muayene olup onayını almalıdırlar. Sauna sağlığı korur. Ancak mevcut hastalıkları tedavi etmez. Aşırı kiloları da sauna sayesinde atmak mümkün değildir. Çünkü en iyi olasılıkla saunada verilen 1,5 kilo, sadece su kaybıdır. Çıktıktan kısa bir süre sonra hemen telafi edilir. Avrupa ülkelerinde sauna giderek daha çok ilgi kazanmaktadır.

Almanya'da haftada bir defa saunaya giden insanların sayısı 10 milyon olarak saptanmıştır. Gidenlerin çoğu sağlık faktörü kadar ruhsal rahatlamayı da ön planda tutuyorlar. Günlük gerilimi atıp, neşelendiklerini söylüyorlar. Ciddi saunaların yanı sıra ciddi olmayanlar da türemiştir. Bazıları şaklabanca terleme fıçıları gibi yöntemler uygulamaktadır. Sırf erkeklerin gittiği bazı saunaların ise, fuhuş yuvası olarak ortaya çıkması da güncel olaylar arasındadır.