12 Ekim 2012 Cuma

Yavaş Beslenme

Sponsorlu Bağlantılar:

YAVAŞ BESLENME
İngilizce (Slow) yavaş, (Food) yemek sözcüklerinden oluşan, "Slow food" yavaş yemek hareketidir. Fast food, (Hamburger, pizza türünden ayakta yenen) çabuk yemek modasının karşıtıdır. Simgesi salyangozdur. Karşıtı ise, hayatın her aşamasında.koşturarak yaşamaktır. Oyunun kuralı ise, yavaş yavaş çiğneyerek yemektir.

Slow food, yani yavaş yemek yeme zamanımızda İtalya'da başlatılıp hızla bütün dünyaya yayılan yeni bir akım olmuştur. Amerika'da başlatılan "Fast food" yani çabuk yemek yeme akımına karşıt bir akım oluşturmuştur. Geçtiğimiz yıl sonunda bir "Slow Food" kongresi de gerçekleştirilmiş bulunuyor. Paris'te yapılan bu kongreye 22 ülkenin temsilcisi katılmış bulunuyor. Yavaş yemek yemenin sağlığa yararlı olduğu tartışmasız bir gerçektir. İyi çiğnenen besin, daha kolay sindirilmekte, insanlar vücut ölçülerini böylece daha kolay koruyabilmektedir.

Yavaş yemek yemenin yararı, sadece iyi çiğnemekle kalmıyor, bilakis insanın daha huzurlu, daha bilinçli olmasına da yarıyor. İçinde bulunduğumuz yılın aşçısı seçilen Alfred Bouley, "Öyle insanlar var ki, yiyecekleri yemeği nerede ise, daha ısmarlamadan bitirmek istiyorlar. Yemeğe bu nedenle daima rahat yenen türlerle başlamak gerekir."