15 Ekim 2012 Pazartesi

Spermiyogram

Sponsorlu Bağlantılar:

SPERMİYOGRAM
Erkek tohumlarının (spermlerinin) analiz edilmesine bu isim verilir. Her ne kadar sır gibi anlatılırsa da, Avrupa'da herhangi bir kraliyet ailesine gelin gidecek kızlardan -soylu ailenin- evlenmeden önce doğurganlığını kanıtlayan bir doktor raporu istendiği bilinmektedir. Prensler, kontlar nedense aynı muayeneden geçmemektedirler.

Genellikle çocuğu olmayan çiftlerde, -her iki olaydan birisinde- erkek kusurludur. Bunu basit bir spermiyogramla saptamak mümkündür. Erkeğin mastürbasyon yoluyla alınan spermaları doktor tarafından incelenir. Önemli veriler uzman tarafından tanınır.

Sağlıklı erkeğinkiler ortalama 3 ile 5 mililitre kadardır. İki mililitreden az ya da 6 mililitreden fazlası hastalıklı sayılır. Böylece erkeğin üretkenliğinde bir rahatsızlık bulunduğu ortaya çıkar. Spermlerin mililitre başına sayısı da önemlidir. Normal olarak bir mililitredeki sperm sayısı, 40 ile 120 milyon arasındadır. Eğer 20 milyondan azsa, erkeğin büyük bir olasılıkla üretken olmadığı anlaşılır. Aynı durum mililitre başına 150 milyondan fazla spermli erkekler içinde geçerlidir. Bazı erkeklerde bu sayı milimetre başına milyarı bulur. Bunlar da üretgen değildir. Sayısı çok olan spermlerde, tohum ipçikleri çok küçüktür. Çok zayıf ve hareket yeteneği yok gibidir. Böylece dişi bir yumurtayı döllendiremezler. Spermiyogram da sperm sıvısı ve özellikle bunun içindeki şekerli madde, (früktoz) incelenir. Bu madde spermaların, vajinadan rahim ve yumurtalığa kadar olan uzun yolculuğu sırasında enerji sağlar. Bu araştırma, çoğu erkek için bir problem oluşturur. Ancak rapor olumsuz dahi olsa, iktidarsızlık halini çok büyük bir olasılıkla geçici olduğunu da unutmamak gerekir.