6 Ekim 2012 Cumartesi

Represyon

Sponsorlu Bağlantılar:

REPRESYON
Kişinin cinsel dürtülerini baskı ile frenleme duygusuna represyon deniyor. Kristof Kolomb, vaktiyle arzularını bastırmasa, belki de Amerikayı bulamayacaktı. Albert Einstein'in cinsel düşlerini gerçekleştiremediği için, ünlü izafiyet kuramını bulduğu, günümüz psikologları ve cinsel terapi uzmanlarınca pek hırslı ve iddialı tartışılan konulardan birisidir. Sigmund Freud'a göre, bastırılan cinsel enerji, (represyon), bilimsel ve kültürel etkinlik doruğunun itici gücü, uygarlığın temelidir. Freud, hiçbir kısıtlama tanımayan cinsel yaşamın cinayet ve ölümle sonuçlanacağından emindi.

Çağdaş antropologlar ve psikoterapistler ise, en korkunç savaşları, cinsel arzularını tümüyle bastıran (Adolf Hitler gibi) insanların ya da toplumların çıkardığını öne sürmektedirler.

Cinsel dürtülerini bastırmayan insanların kültüründe saldırganlık ve cinayet olayları, iffet hastası, yerlilerin yer aldığı güney denizi adalarındakine oranla çok daha azdır.

Almanların ünlü ozanı Johann Wolfgang Göthe'nin ünlü eseri Faust'u, hücre gibi bir yerde tek başına kadından yoksun olarak yazdığı da bir gerçektir.