10 Ekim 2012 Çarşamba

Tahrik Anahtarı

Sponsorlu Bağlantılar:

TAHRİK ANAHTARI
Erkek kuşu, ne kanadı, ne tüyü olan bir mukavva parçasında kızıştırıp etrafında döndürüp dolaştıran nedir? Erkek kuş mukavvada bulunan parlak kırmızı renkli bir noktayı, çiftleşme mesajı veren dişi kusa benzetmektedir.

Bir kadının fotoğrafına bakarak, kendi kendi tatmin eden bir erkek, önünde basılmış bir resim bulunduğunu bilmez mi? Psikologlar buna tek kapsamlı bir cevap getiriyorlar, insanlarda ve hayvanlarda belirli anahtar tahrik duyguları bulunmaktadır. İnsanlar kendilerini savunamadan bu duyguların etkisi altına girerler. Erkek kuşlarda bu kırmızı bir noktadır. İnsanın erkeğinde ise, kadının göğüsleri, bacakları ya da jartiyerleri olabilir. Bu arada kadının yüzü fazla bir rol oynamaz. Oysa kadının yüzü, özellikle kozmetik sanayicilerin üzerinde en fazla durduğu yerdir.

Anahtar tahrik şekiller, renkler, belirli gürültüler, hatta dedikodulardan kaynaklanabilir. Hepsinde ortaya aynı şekilde bilinçsizce oluşan bir his ortaya çıkar. Örneğin, bir seranın ısıdan buğulanmış camları, okul çağındaki bazı anıları yeniden canlandırır. Çünkü o zaman soba yanan sınıfta camların böyle buğulandığı anımsanır.