29 Ekim 2012 Pazartesi

Elektra Kompleks

Sponsorlu Bağlantılar:

ELEKTRA KOMPLEKS

Kompleks Latince sarılma, kucaklama, kavrama anlamında kullanılır. Psikolojik tarifi, bir kızın kendisini annesinin yerine koyma arzusudur. Genç kadınlar babaları yaşında erkeklere ilgi duyunca, baba kompleksi hissettikleri söylenir.

Bunun bir çok örneğini ünlü isimlerde de görüyoruz. Kendilerinden 20-30 hatta 40 yaş büyük erkeklerle evlenen kızlara her yerde rastlamak mümkün. Psikologlar halk dilinde baba kompleksi diye anılan bu olaya "Elektra kompleks" diyorlar. Kızın babasına olağanüstü bağlılığını dile getiriyor. Erkek çocuklarda anneye karşı böyle aşırı bir sevgi duyma olayına ise "Ödipus kompleks" adı verilir.

Elektra kompleks, eski mitolojik öykülerden kaynaklanır. Yunan kralı Agamemnon'un Tru-vayı kuşattığı zaman, karısı Klitemnestra kocasını bir başkasıyla, kral Egist ile aldatır. Kral Agammnon, Truva savaşından dönünce iki sevgili birleşip onu öldürürler. Babasının intikamını almak isteyen Elektra, erkek kardeşini tahrik edip nefret ettiği annesini ve sevgilisini öldürtür.

Günümüzde ki bu bariz yaş farkı olan ilişkiler sadece ilgiden değil, kadınların paranın gücüne olan düşkünlüğünden de kaynaklanıyor. Evlilik şartı koyanları bir yana bırakalım adeta kiralık bir fahişe gibi para için her türlü yola giden zavallı kadınlar da az değildir. Erkekler de paraları için kendileriyle birlikte olduklarını bildikleri halde bu ilişkilerden gayet memnundurlar çünkü onlar için para mühim değildir. Zengin bir erkek için ne idüğü belirsiz fahişelerle olmak yerine böyle bir ilişki daha güvenli ve temizdir.