11 Ekim 2012 Perşembe

Utanma Duygusu

Sponsorlu Bağlantılar:

Utanmak
Utangaç insanların en tipik belirtisi yüzünün kızarmasıdır. Sıkılganlık veya mahcubiyet dediğimiz şey aslında karmaşık bir psikolojik olaydır. Kişi bir yandan farkedilmek için yanıp tutuşurken, bir yandan da bu arzusunun gerçekleşmesine karşı korku duyar. Böylece kendini adeta bir cenderede hisseder.

Psikanalistler, sıkılganlıktan yüzü kızaran kişilerin, bilinçsiz de olsa, dikkati çekmek istediklerinde birleşiyorlar. Bazı insanların (özellikle kadınların) laf tufanıyla hissettikleri güvensizliği vurgulamaları da buna benzer. Hepsi de sınavdan geçen bir öğrenci gibi kızarırlar, öte yandan kötü bir izlenim oluşturma korkusuyla engellenirler.

Max Planck Enstitüsü, kısmen doğuştan olan kısmen de sonradan edinilen bu sıkılganlık duygusunu diğerleriyle birlikte incelediği son araştırmasında şu sonuca varmış bulunuyor. Sıkılganca tutuklukla, aşağılık duyguları arasında yakın bir bağlantı bulunmaktadır. Bu tür insanlar, başkaları tarafından takdir edileceklerine inanamazlar. Bu arada da eğer başkalarından daha da fazla olmasa bile, en az herkes kadar takdir edilmek onların da hakkıdır.