Ayakta şekil deformitesi (bozukluğu) neden olur?
Ayaklarda şekil bozukluğuna neden olan birçok farklı etken vardır;
Topuklu ve sivri burunlu ayakkabı kullanılması:
Topuğu 8* 10 cm’den yüksek ve sivri burunlu ayakkabı giyinmek ayakların en büyük düşmanı. Topuklu ayakkabı ayağın ön kısımlarına büyük yük binmesine yol açar. Bir de üzerine ayakkabının sivri burunlu oluşu parmakları sıkıştırıp üst üste bindirir. Böyle bir durum oluştuğunda da başparmak ikinci parmağın üzerine biner ve şekil deformitesi (bozukluğu) ortaya çıkmaktadır.
Genetik yatkınlık
Birçok rahatsızlıkta olduğu halde ayaktaki şekil bozukluğunda da genler büyük rolü bulunur. Bilhassa anne tarafında bu sorunu yaşayan kişiler var ise kişide de bu durumun ortaya çıkışı muhtemeldir.
Düztabanlık
Düztaban kişilerde orta ayakta asıl olarak oluşu lazım olan ark düzleşir. Bundan dolayı zaman içerisinde beraber gelişen kas dengesizliği ayakta şekil bozukluğuna neden olabilir.
Kas hastalıkları
Ayakta şekil bozukluğunun meydana gelmesinde kasların büyük önemi bulunmaktadır. Eğer kişide herhangi bir kas rahatsızlığı var ise kaslarında biçimsizlik çok daha basit olmaktadır. Netice itibari ile da kasların yıpranmış oluşu parmakların birbirlerinin üzerine çıkışına yol açar.
Diyabet hastalığı
Diyabet (Şeker) hastalığı vücutta bir çok organa etki eder. Ayak da diyabet hastalığının zarar vermiş olduğu bölgeler arasında yer alır. Ayaktaki his kusuruna bağlı bir şekilde yaralar ve parmaklarda şekil deformiteleri (bozuklukları) oluşabilir.
Yaşlanma
Yaşın ilerleyişiyle beraber deformite artar ve kaslar esnekliğini kaybetmektedir. Hayatı boyunca hiç ayakkabı giymeyen birisinin bile 60 yaşından sonra ayaklarında şekil deformitesi (bozukluğu) oluşabilir.
Dans etmek
Dansı meslek grubu olarak seçenler parmak uçlarında uzun süre durdukları için bu alanda deformiteler ortaya çıkmaktadır. Bilhassa küçüklük çağından başlayarak bale yapanların ergenlik çağında ayaklarında şekil deformiteleri (bozuklukları) oluşmaya başlamaktadır.