15 Ekim 2014 Çarşamba

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu)

Sponsorlu Bağlantılar:

TÜPLERİN BAĞLANMASI

Hamilelik meydana gelebilmesi için erkekten  gelen  sperm ile kadın­dan gelen  yumurtanın fallop tüplerinde birleşmesi gerekmektedir­­. Tüplerin geçirimliliği­nin bilinç sahi­bi bir şekil­de engelle­nişi ise bir doğum kontrol yöntemidir ve cerrahi sterilizasyon olarak isimlendirilir­­. Bu şekil­de sperm yumurtaya ulaşamaz ve onu dölleyemez­.

Tüplerin bağlanmasında koruyuculuk hemen  başlar ve yaşam boyu sürmektedir­­. Yüksek oran­da kalıcı koruma sağlama­sı yönün­den  uygun kişilerde en  üstün doğum kontrol metodudur­.

Kalıcı bir yöntem oluşu ve geri dönme ihtimali­nin düşük oluşu en  mü­him dezavantajıdır­­.

Etkinliği yüzde 100' e yakındır­­.  Çok az bir oran­da tüplerin tekrar açılabilişi ve gebelik olasılı­ğı vardır­­.

Tüpler bağlanır iken  uygulanmakta olan tekniğe bağlı bir şekil­de mikrocerrahi işlemler ile tüpler yeniden  açıla­bilir­­. Lakin bu operasyonların etkinliği azdır­­.

Tüp ligasyonları­nın çoğu sezaryen  operasyonları esnasın­da yapılır­­. Lakin bu şart olmaz­. Her zaman yapıla­bilir­­. Sezaryen  esnasın­da yapılabildiği gibi sonr­dan laparoskopik olarak ya da normal doğum sonrası küçük bir kesi ile de yapıla­bilir­­.

Tüplerin bağlanma­sı işlemi­nin herhangi bir yan tesirsi bulun­maz­. Adet düzeninde genel­de bir farklılığa neden  olmaz­. Cinsel yaşantı yönün­den  hiç bir menfi(olumsuz) tesiri bulun­maz­.

Tüplerin bağlamasına rağmen  gebelik oluşa­bilir mi? Hiçbir doğum kontrol yöntemi gebeliği yüzde 100 önleyemez­. Buna tüpleri bağla­mak da dahildir­­. Tüplerin bağlanmasın­dan sonra gebelik oluşma rizikosu başka bir çok korunma tekniğine göre çok azdır fakat yine de 200 kadın­dan birisinde böyle bir gebelik oluşma rizikosu vardır­­. O yüzden  her korunma yönteminde olduğu şekil­de tüpler bağlandıktan sonra da adet gecikme­si olursa gebelik testi yapılmalı ve doktora başvurmalı­.

Tüp bağlattıktan sonra tekrar açtırmak olanaklı mı? Kadın­da tüplerin bağlanma­sı işlemi artık arzu ettiği kadar evlat sahibi olan ve bir daha katiyyen  gebelik düşünmeyen  kişilere tavsiye edi­lir­­. Zira tüpleri­ni bağlatmış insanların bir daha normal yoldan gebe kalmaları çok zordur­. Bağlanmış tüplerin ameliyat ile tekrar açılışı için bazı operasyonlar olmakla bir­likte neticesin­de gebe kalma oranları azdır, her zaman olanaklı olmaz­. Tüplerin hangi teknikle bağlandığına göre değişmekle bir­likte tekrar tüpleri açma (reversal) ameliyatıdan sonra gebelik başarısı en  fazla yüzde 50 olur­.Bu kişiler gebelik için ayrıca tüp bebek yöntemlerine başvura­bilirler­.

İlgili aramalar: tüplerin bağlanması ameliyatı nedir, tüp ligasyonu nedir