OMFALOSEL (Omphalocele)
Omfaloselde bebeğin bağırsakları, karın zarı (periton) ile kaplıdır. Burdaki sorun karın duvarında bulunan kasların iyi kapanmaması neticesi olmaktadır. Omfalosel olan bebeklerin yaklaşık %25-50'sinde başka problemler de bulunabilir. Bunlar kalıtsal problemler (kromozomal anormallikler), doğumsal diyafragma hernisi ve kalp anomalileri olabilir. Bundan ötürü gastroşizisten ayrımı önemlidir. Omfaloselde amniyosentez yapılması gerekir. Fetal ekokardiyografi de yaptırmak gerekir.
Omfalosel farklı boyutlarda olabilir. Küçük bulunanlarda karından fıtıklaşan kesenin içerisinde yalnızca bağırsaklar bulunurken, daha büyük bulunanlarda karaciğer ya da dalak da dışarıda bulunabilir.
Bütün yapılan tetkiklerin ve amniyosentez sonucu ve eşlik edici anomalilerin tümü aile ile birlikte tartışılarak ailenin gebeliğin sona erdirilmesi (kürtaj) ya da devam etmesi hususunda fikri alınmaktadır.
Bu bebeklerde sezaryenle doğum önerilmektedir. Doğumun bebeğin ameliyat olabileceği, donanımlı bir merkezde gerçekleşmesi gerekiyor.
Tedavi için bebek doğduktan sonra ameliyat gerekir.
Ameliyat genel olarak başarılı geçmektedir fakat eğer bebekte buna eşlik eden başka anomaliler var ise bebeğin durumu bu anomalilerin ne olduğuna ve ciddiyetine göre farklılık göstermektedir. Bebekte omfalosel haricinde başka anormallikler yok ise %90 oranında yaşama şansı bulunmaktadır. Beraberinde oligohidramnios ya da polihidramnois (bebeğin suyunun az ya da fazla oluşu) var ise kromozomal anomali rizikosu artar ve bebeğin yaşama şansı azalır.