29 Ekim 2014 Çarşamba

Gastroşizis Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

GASTROŞİZİS (Gastroschisis)

Bebeğin göbek kordonunun hemen  yanındaki bir açıklıktan bağırsakların karın dışına çıkı­şına gastroşizis denilir­­. Kromozomal anormalliklerle ilgisi yoktur fakat bağırsaklarla ilgili düğümlenme ya da bağırsağın bir kısmı­nın gelişmeme­si gibi problemlere sebep ola­bilir­­. Bu bebeklerin yaşama şansları yüksektir­­. (%80* 100)­. Gastroşizis 10 bin hamilelikte bir görülmekte­dir­­. İleride ki hamileliklerde tekrar etme ihtimali %3 ila 5 arasındadır­­.
gastroşisiz

Ultrason ile gebelik kontrolleri sırasında gastroşizis tanına­bilir­­. En erken  üçüncü aydan sonra saptana­bilirler, bu aya kadar bağırsakların dışarıda görünme­si normaldir ve buna "fizyolojik herni" denilir­­. Gastroşizisde anne kanın­da AFP (alfa fetoprotein) ölçümü yüksek bulunur ve polihidramnios (amniyon suyunun fazlalığı) görüle­bilmektedir­­.

Gastroşizis, bebeğin erken  doğmasına, bebekte büyüme geriliğine veya ölüme sebep ola­bilir­­. Bun­dan dolayı ultrason takipleri mutlaka gerekmektedir­.

Gastroşizis olan bebeklerde sezaryen­le doğum önerilmektedir­­. Doğumun bebeğin ameliyat olabileceği kadar donanımlı bir merkezde gerçekleşme­si gerekiyor­.

Tedavi için bebeğin doğum sonrası ameliyat edilmesi gerekir­­.