Hemoroid için nasıl önlemler alınabilir?
Kabızlığın önlenmesi: Kabızlık dışkılama sırasında daha çok ıkınılışı nedeniyle hemoroid belirtilerini kötüleştiren bir haldir. Lifli besinlerle beslenerek, bol su içerek, düzenli egzersiz yaparak ve gerekli hallerde ilaç kullanılarak kabızlık mutlak suretle önlenmelidir. Kabızlık önlenmediği ve dışkılar yumuşatılmadığı müddetçe hiç bir hemoroid tedavisi başarıya ulaşamaz.
Pakelerin içeri itilmesi: Pakeler (hemoroid "memeleri") bazı zamanlar dışkılama sonrası dışarı çıkar ve orada kalırlar. Bu hallerde parmağınızı vazelinle kayganlaştırdıktan sonra bu pakeleri tekrar içeriye ittirmeniz gerekir. Dışarıda kalan pakeler içlerindeki damarların daha basit tıkanmasına ve kuruma nedeniyle daha çok ağrı oluşmasına yol açar.
Kegel egzersizleri yapmak: Bu egzersizler perine (perine vajina girişi ile makat arasında kalan alandır) kaslarını güçlendiren egzersizlerdir ve hemoroid tedavisinde ek bir tedbir olarak uygulanabilir. Günde en az 50 ila 100 adet Kegel egzersizi yaparak bölgedeki kan akımının hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Kegel egzersizi yapmak çok kolaydır: bir parmağınızı vajinanın girişinden içeriye hafif olarak yerleştirip daha sonra kaslarınızla parmağınızı sıkıştırmayı deneyin. Bu sıkıştırma hareketi Kegel egzersizidir. Bu egzersiz sırasında perine de mevcut olan bütün kaslar bir bütün halinde çalışırlar.
Eczanelerde satılmakta olan oturma banyoları da belirtilerin hafiflemesine destek olmaktadır.