Hamilelikte ve Doğum Sonrası Saç Dökülmesi
Hamilelik esnasında ve doğum yaptıktan sonra saçların dökülüşü epey normal bir durumdur ve genel olarak her hamile kadının yaşadığı şikayetler arasında bulunur. Gebelikte saç dökülüşü hamilelik esnasında salgılanmakta olan hormonların vücudu kötü bir şekilde etkilemesinden kaynaklanır. Hamilelik süreci bittiğinde hormonlar eski seviyesine inene kadar yani doğum sonrası saç dökülüşü de görülebilir. Doğumdan sonra vücut bütünüyle kendisini toparlayıncaya dek saçlar dökülmeye devam edecektir. Genelde doğumdan sonranda birkaç ay içerisinde saç dökülmesinin giderek azaldığı görülür. Hamilelik esnasında vücu tta bilhassa demirle beraber birçok vitamin ve mineralin azalması sebebiyle saç dökülüşü gerçekleşmektedir. Bu nedenle bu süreçte saçlara özen göstermek ve bakım yapmak sağlıklı kalabilmeleri için oldukça önemlidir. Saç bakımı ile beraber kimyasal madde içeren saç ürünlerinin de kullanımına bu süreç içerisinde ara vermek saçların dökülmesinin azalması için önemlidir.
Hamilelikte saç dökülmelerinin nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Östrojen hormonunda meydana gelen değişiklikler
- Hamilelik boyunca birtakım ilaçların kullanımı
- Hamilelikten önce kullanılan doğum kontrol ilaçlarının bırakılmasıyla vücu tta meydana gelen hormonal değişiklikler
- Hamilelik çağında ve doğumdan sonranda sağlıklı ve düzenli beslenmeme
- Hamilelikte demir eksikliği yaşanması
Hamilelikte Saç Dökülüşü Nasıl Önlenebilir?
- Banyo yapmadan evvel saçlara zeytinyağı ve hindistancevizi yağı sürülebilir. Bu yağlar saçta birkaç saat bekletilip daha sonra durulanır.
- Bol miktarda sebze ve yeşillik tüketilmeli, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir
- Saç boyası ve kimyasal içeren saç ürünleri kullanılmamalıdır
- Saçlar çok sert bir şekilde fırçalanmamalıdır
- Saç dökülmesini önleyen, organik içeriğe sahip saç ürünleri kullanılmalıdır
Hamilelikte saç dökülüşü dikkat edilecek birtakım noktalarla kolaylıkla azaltılabilmektedir. Burada önemli olan nokta kullanılan yağ ve bakım ürünlerinin bütünüyle organik olmasıdır.