Gebelikte Kafein Tüketiminin Zararı Var mı?
Kafein; çay, kahve, enerji içeceği ve kola gibi içeceklerde bulunmakradır. Plasentadan (kordondan) geçer ve bebeğim kan dolaşımına geçer. Hayvanlarla yapılmakta olan deneyler, kafeinin gelişmekte olan bebeğe türlü zararlı tesirlerini gösterdiği halde, son zamanlara kadar insanlar üzerinde başka bir tesiri gösterilemedi. Ama en son çalışmalardan bir tanesi, 1,5-2 fincan kahvenin eşdeğeri kafeinin düşük riskini iki misline çıkardığı izlenimini vermiştir. Elimizdeki bilgiler artana kadar, gününüze bir iki fincan kahve içmeden başlamanız akıllıca olacaktır.
Kafeinli kahve, çay veya kolayı bırakmanız için ek nedenler vardır. Hepsin den evvel kafeinin idrar söktürücü tesiri vardır, anne ve bebek sağlığı için gereken sıvı ve kalsiyumu bedenden uzaklaştırır. Sık sık idrara gitme sorununuz varsa, kafein bunu artıracaktır. İkincisi kahve ve çay bilhassa krema ve şekerle içildiyse, tıkayıcıdır ve gereksiniminiz olan doyurucu gıdalara olan iştahınızı azaltabilir. Kola yalnız tıkayıcı değildir, ayni zamanda birtakım kimyasal maddeler ve gereksiz şeker ihtiva eder. Üçüncüsü kafein hamilelikteki normal duygu durumu dalgalanmalarını artırıp, yeteri kadar dinlenmenizi engelleyebilir. Dördüncüsü kafein sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan demirin emilimini engelleyebilir. Beşincisi araştırmalara göre aşırı kafein tüketimi geçici anormal kalp atımı, hızlı soluk alma, yeni doğanda titremeler ve ileride ki yaşamında daha sonra şeker hastalığı gelişimiyle sonuçlanabilir. Son olarak gebeliğin erken çağında kahveden aldıkları tadı kaybeden pek çok kadının olması, doğanın gebe kadınları uygun olmayan maddelerden koruduğunu düşündürmektedir.
Kafein Alışkanlığından Nasıl Kurtulunur?
Öncelikle bırakmak amacıyla motive olmanız gerekir. Bu hamilelikte basittir çünkü gaye bebeğinizin yaşama olabildiği kadar sağlıklı başlamasını sağlamaktır. İkincisi kafeine niçin düşkün olduğunuzu belirlemek ve bu ihtiyacınızı gidermek amaçshy;lı yerine koyacağınız güvenli içecekleri saptamaktır. Eğer kahvenin veya çayın tadını seviyorsanız ve sıcak bir içecek sizi çekiyorsa kafeini alınmış bulunanları seçebilirsiniz (ama sütün, portakal suyunun veya başka doyurucu içeceklerin yerini almasına izin vermeden). Kolayı tadı için içiyorsanız. ara sıra kafeinsiz hafif içecekler içebilirsiniz. Ama gebelik diyetinde hafif içeceklerin yeri yoktur, onun yerine yüzde 100 (tatlandırılmamış) meyve sularını içebilirsiniz. Eğer serinlemek amacı ile içiyorsanız meyve suları, soda veya suyun koladan daha serinletici olduğunu göreceksiniz. Kafeinin uyarıcılığına ihtiyacı varsa, daha doğal, daha uzun tesirli uyarıyı alıştırma ve iyi besinlerden bilhassa karmaşık karbonhidratlar ve proteinden veya sizi canlandıracak bir şey yapmaktan, dans etmek, koşmak da sevişmekten alabilirsiniz. Kafeini bıraktıktan sonra şüphesiz birkaç gün kendinizi kötü hissedecek, daha sonra her zamankinden iyi hissedeceksiniz. (Ama şüphesiz erken hamilelikte görülmekte olan normal yorgunluğunuz devam eder).
Yalnız, yalnızca bir şey yapmak amacıyla kahve, çay veya kola içiyorsanız, bebeğiniz için iyi olan başka bir şey yapın. Ona bir hırka örün, yürüyüşe gidin veya bir bebek karyolası bakmak amacıyla mağazaları gezin, akşam yemeği için sebze ayıklayın. Eğer kafeinli içecekleri günlük alışkanlığın ızın bir parçası olarak kahve molası, gazete okurken veya televizyon seyrederken içiyorsanız, o alışkanlığın ızın yerini ve ona eşlik eden içeceği değiştirin.
Kafeinin yoksunluk belirtileri nasıl azaltılır?
Çay, kahve ve kola müptelalarının çok iyi bildiği gibi, kafeini bırakmaya karar vermek ile kafeini bırakmak farklı şeylerdir. Kafein tiryakilik yapan bir maddedir, ans ızın bırakanlarda baş ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk, bitkinlik ve uyuşukluk gibi yoksunluk belirtileri olmaktadır. Bu nedenle kafeini yavaşça kesmek ve bir kaç günde güvenli düzey olan iki fincana indirmek daha iyi bir fikirdir. İki fincana alıştıktan sonra günlük miktarı her seferinde dörtte bir fincan azaltarak bir fincana inip, en sonunda hiç içmemeyi başarabilirsiniz. Ya da yoksunluk çağında yarı kafeinli, yarı kafeinsiz karışım hazırlayıp, yavaşça fincanınızı kafeinsiz kahveyle doldurmayı sürdürebilirsiniz. Espresso sevenler bile kafeinlisi kadar lezzetli olan kafeinsiz espressoyla kendilerini yatıştırabilirler.
Aşağıdaki önerileri dikkate alırsanız yoksunluk belirtileri daha az rahatsızlık verici ve başa çıkılışı daha basit olacaktır.
Kan şekerinizin ve bundan ötürü enerji düzeyinizin düşmesine fırsat vermeyin. Protein ve karmaşık karbonhidratlardan zengin besinleri küçük porsiyonlar halinde sık sık yiyin.
Her gün açık havada egzersiz yapın.
Uykunuzu alarak güne merhaba deyin. Uykunuzu almak kafeinsiz daha basit olacaktır. Eğer sıfır kafeinli bir hayatın size göre olmadığına karar verirseniz ümitsizliğe kapılmayın. Günde 1 veya 2 fincan kafeinli içeceğin sorun yaratmadığı ispatlanmıştır.