HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ KURULUĞU
Gebelik süreci boyunca kadınlarda ağız ve dudak kuruluğu, susuzluk hissi sıkça karşılaşılan şikâyetler arasında yer alır. Bunun sebebi kesin bir şekilde bilinmese de, bu süreçte artan sıvı gereksiniminikarşılamak isteyen vücudun doğal bir tepkisi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra gebelik şekeri sorunu yaşayan anne adayları da ağız kuruması sorununu yaşayabilir. Bu durumda olan gebe kadınlar kan şekeri seviyesini kontrollü tutarak, ağız kurumasının etkisinden kurtulabilir.Gebelikte ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?
Ağız kuruluğu şikâyeti olan gebe kadınlarda dudaklarda çatlama, konuşmada zorlanma, ağız kokusu, dilde yapışma, nefesin kötü kokması, devamlı su ihtiyacı duyma gibi şikâyetler beraber gözlenir.
Gebelikte ağız kuruluğu için neler yapılabilir?
Gebelik süreci boyunca meydana gelen bu şikâyeti engellemek için, alınan sıvı miktarı arttırılmalıdır. Ayrıca kadınların ağız hijyenine ehemmiyet vermesi gerekiyor. Yanınızda sürekli olarak küçük bir pet şişede su bulundurmak gerekir. Alkol ve sigara kullanma alışkanlığı olan gebe kadınların hem kendi, hem de bebeklerinin sağlıkları için bunları bırakması gerekir. Bu alışkanlıklar ağız kurumasına bile menfi olarak etki etmektedir. Bu süreçte kafein içeren kahve gibi içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunlarda ağız kuruması yapabilir. Ağız kuruluğu şikayeti olan anne adayları ağız temizliğine dikkat etmeli. Dişlerini günlük en az iki defa fırçalamalıdır. Alınan önlemlere rağmen ağız kuruması geçmediyse, anne adayının ağız ve diş sağlığı yönünden başka bir rahatsızlığı olabilir. Bu durumda doktora gitmek gerekiyor. Örneğin, burun tıkanık oluşu meydana getiren septum deviasyonu veya bunu andıran bir sorun oluşu halinde anne adayı ağızdan nefes alacağından, ağız kuruması ortaya çıkabilir.