Boyun fıtığı neden olur?
Boyunda yedi adet omur kemiği vardır. Bunlardan 1. ve 2.'si arasında disk yoktur, diğerlerinin arasında disk vardır. Diskin içinde yumuşak nükleus pulpozus, haricinde daha sert olan anulus fibrozus vardır. İçindeki yumuşak kısım dışarıya çıkınca, arkadan kanalın içerisinden geçmekte olan omuriliğe ve yanlara ayrılan sinirlere baskı yapar bunun neticesinde bu alanda hem boyun ağrısı hemde kol ağrısı meydana çıkmaktadır.
Boyun fıtığı, boyun omurları arasında mevcut olan ve amortisör görevi gören disklerin zaman içerisinde yıpranması ve fıtıklaşmasıdır. Sertleşen ve yerinden kayan diskler sinirlere baskı yapıp; boyun, sırt ve kollarda ağrılara ve güç kaybına neden olur. Her ağrı boyun fıtığını işaret etmez. Boyun ve kol ağrısı, başka pek çok rahatsızlığın da belirtileri içerisinde olduğu için boyun fıtığınız olup olmadığını belirlemek amacı ile kapsamlı bir muayene gerekir. Genellikle, boyun ve kol ağrısı ile beraber ellerde de güç kaybı görüldüğü takdirde boyun fıtığından şüphelenilir.
Fıtık kelimesini duyar duymaz çoğumuzun içini ameliyat kaygısı kaplar. Lakin tıpkı bel fıtığı gibi boyun fıtığı da her zaman ameliyat gerektirmiyor. Fıtığın derecesine göre bazı zamanlar ilaç tedavisi veya fizik tedavi de kişileri rahatlatmak amacıyla kafi olmaktadır. Boyun fıtığı ilerlemişse ve ameliyat gerekiyorsa da, bu durumu soğukkanlı bir şekilde karşılamanız gerekir. Günümüzde cerrahi müdahale yöntemleri oldukça çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Elbette en iyi yöntem fıtıklaşmayı daha en başından engellemektir. Boyun fıtığına karşı öncelikli tedbirlerden biri düzenli ve bilinç sahibi şekilde egzersiz yapmaktır.
Boyun fıtığının belirtileri
Boyun bölgesinde hem kolda, hem boyunda hem de bacaklarda sorun olabilir çünkü bu bölgelere giden sinirler boyundan geçtiği için hem kollar hem bacaklar etkilenebilir. Bunun neticesinde hastalarda yürüme deformitesi (bozukluğu) ya da bacaklarda güçsüzlük oluşabilir.