Allerji meydana getiren maddelerle karşılaşma sonucu deride döküntülerle kendini gösterir.
ÜRTİKERİN BELİRTİLERİ
Ürtiker deri yüzeyinde çok çabuk şekilde, bir kaç dakika içerisinde meydana gelebilir. Çıkacağı yerde kaşıntı ile başlayıp kızarma ve şişlik halinde görülür. Çeşitli büyüklükte yuvarlak, oval, çevresi düzgün veya girintili çıkıntılı olabilir. Birbirine yakın plaklar birleşerek tüm kolu veya sırtı kaplayabilir.
Devam etme süresi çok değişiktir. Allerjenle temas kesilmişse genellikle 48 saat içerisinde kendiliğinden geçer.
Ürtiker, göz kapakları, dudak ve hatta iç organlarda da olabilir ve şişmelere neden olur. Ses tellerinin olduğu bölgede şişme olursa bu tehlikelidir. Hasta böyle bir durumda nefes alıp veremez, köpek havlamasına benzeyen bir şekilde ses çıkartarak öksürür. Bu durumda acil hekim yardımı gerekir.
ÜRTİKERDEN KORUNMA
İlk olarak ürtiker görüldüğünden bunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışmalıyız. Genelde kullanılan bazı ilaçlar, yapay gıda boyaları, (meşrubat, şeker, sakız, dondurma gibi) çikolata ve pasta gibi tatlı yiyecekler, yumurta ve balık gibi proteinli gıdalar, çilek ve domates gibi meyve ve sebzeler bazı alerji kaynaklarıdır. Eğer ürtikere sebep olan etken anlaşılırsa bir daha onunla karşılaşmamaya çalışılmalıdır. Döküntüyle ortaya çıkan alerjinin, bir gün ses tellerinde de şişmeye neden olabileceği unutulmamalı ve bu sebeple kaynaktan uzak durmak oldukça önemlidir. Alerji sebebi parazit ise derhal doktor yardımıyla tedaviye başlanmalıdır. Döküntülü dönemde doktora danışarak alerji tedavisi yapılmalıdır.
Sık sık döküntüsü olan kişiler astım yönünden de yakından takip edilmelidir.