4 Ocak 2012 Çarşamba

Bebeğe Gösterilen İlgi ve Şefkat Onun İleride Hayatını Etkiliyor

Sponsorlu Bağlantılar:

ABD'nin Minnesota Üniversitesi'nden Dr.Jeffry A. Simpson, 12-18 aylık bebeklerle yaptığı deneylerinde bebeklerin bu zamanlarda ki duygusal kazanımlarının, bu bebeklerin 20 yıl sonra gelişecek duygusal ilişkilerine etki ettiğini tespit etmiştir. Simpson, bebeklere nasıl davranıldığının ve onlara ne kadar şefkat gösterilip sevildiğinin bebeğin hafızasına yerleştiğini vurguladı. Yine Dr.Simpson, insanların mevcut durumlarının yükünü taşımak için ellerinden geldiği kadar geçmişte olanlarla ilgili uygun yol aradığını da kaydetti. Düşük gelirli annelerin çocuklarının durumunu araştıran bilim adamları, bu çocuklarda ergenlik yaşına ulaşanlarının annelerini nasıl stresli durumlara düşürerek, bu dönemlerde nasıl tepkiler verdiklerini araştırdı.

bebeklere ilgi, şefkat ve sevgi göstermek

Çocuklarla, gençlik dönemlerine kadar sosyal ve duygusal durumun belirlenmesi için düzenli şekilde araştırmalar yapıldı. Çocukların yakınlarıyla, en iyi dostlarıyla ve daha sonra sevgilileriyle tartışmalarında nasıl davrandıkları gözlendi.

Henüz bebek iken yaşananların gençlik dönemine etkisi psikolojide yeni bir tartışma değildir. Ancak bunun spekülasyon olduğunu belirten bilim adamları, anne-çocuk ilişkisi ile sevgili ilişkisinin öğrenildiği bu araştırmanın, önceki varsayımlar için delil niteliğinde olduğunu vurguladılar.

Araştırmanın sonuçları "Current Directions in Psychological Science" dergisinde yayınlanmıştır.