20 Ocak 2012 Cuma

Trişin Nedir? Bulaşıcı Mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Trişin bir parazittir. Yuvarlak bir kurttur. Çiğ ya da iyi pişmemiş domuz etinden bulaşır. Bazen ayı etinde de bulunur.

Et yenince bunun kurtçukları, kan dolaşımına karışıp, vücudun çeşitli doku ve organlarında yerleşirler. Kaslara girdiklerinde, orada kalsiyum birikintisi meydana gelir ve kas hareket edince ağrılar olur.

Vücudun çeşitli kaslarına yerleşebilir ve her zaman tehlikeli olmasa da, tatsız sıkıntılara yol açabilir. Domuz etinin yenmesinden belirtilerin başlamasına kadar geçen kuluçka devresi, 7-14 gün arasındadır.

Belirtileri o kadar garip ve değişiktir ki, doktorlar, göz kapakları şişmiş ve bağırsaklarından rahatsız hastalar bir de domuz eti yediklerini söylerlerse, bu hastalıktan kuşkulanırlar. Kan tahlilleri teşhiste de yardımcı olabilir.

Bazen herhangi bir kastan alınan bir parça, yani biyopsiyle parazit aranabilir. Bulaşıcı değildir. Ailenin birçok üyesinde birden görülmesi, iyi pişmemiş domuz etinin, aynı zamanda yenmesindendir.