18 Ocak 2012 Çarşamba

Bebeklerde, Çocuklarda Ağız Yaraları

Sponsorlu Bağlantılar:

AĞIZ ÜLSERLERİ (AĞIZ YARALARI)
Ağız yaraları oldukça çeşitli biçimde karşımıza çıkarlar. Bazen, zararsız olarak meydana gelen bu yaraların ağrılı olanlarına rastlanır. Dilde, diş etlerinde, ağız kenarlarında krem beyazlığında yaralardır, öylesine ağrılı yaralardır ki bunlar çocuk yemek yemekten kaçınır. Çocukların ruhsal bunalımlarıyla da ilgili olan bu yaralar okula başlama dönemlerinde, çocukların ruhsal gerginliklerine neden olabilirler. Travmatik yaralar, yanak içlerinde, bir darbe sonunda, yanağın ısırılmasıyla, dişin sert keskin bir bölümünün yanağa sürtünmesiyle oluşabilir. Bu yaralar, acıyan lekeler şeklinde başlar ve diğerlerinden daha da büyüktür. Giderek, son derece sızılı sarı bir krater görünümü alır; yapılan tedavilere rağmen çok yavaş iyileşir. 10-15 günden önce tedavi edilemezler. Ağızda, damakta, diş etlerinde virüs nedeniyle beyaz kabarcıklar oluşur, bunlar acı veren pamukçuk haline gelebilir.

ağız yaraları, çocuklarda ağız yarası

AĞIZ YARALARININ ÖNEMİ
Ağız yaraları çok ciddi sağlık sorunları değildir ancak çok acı vermeleri halinde çocuğunuzun beslenmesini engeller. Ayrıca oluşturacağı ağrılar çocuğunuzun tüm neşesini kaçırabilir.

AĞIZ YARALARININ BELİRTİLERİ
• Dilde, diş etlerinde, ağzın içinde krem beyazlığında ufak kabarcıklar.
• Genellikle yanağın içinde ortaları sarı küçük kırmızı lekeler.
• Bazan ateşin çıkmasına neden olan beyaz kabarcıklar.
• Yemek yemenin getirdiği acıdan kaynaklanan iştahsızlık.
• Çocuğunuz konuşamayacak kadar küçükse ve ara ara nedenini anlayamadığınız bir huzursuzluğu oluyorsa ağzının içini kontrol ediniz.

AĞIZ YARASINA KARŞI NE YAPILABİLİR?
1. Çocuğunuz ağzındaki rahatsızlıktan şikayet edince bunun yaradan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırınız.
2. Yara, ağzın, yanağın içindeyse, buna neden olabilecek kırık diş, bir tarafı keskinleşmiş, sivrilmiş diş olup olmadığına bakınız.
3. Yara, beyaz kabarcıklar görünümündeyse, bunları bir mendille (temiz) hafifçe temizlemeye çalışın. Altlarında kırmızı ve yara görünümünde lekeler varsa, bu pamukçuk kaynaklı ağız yarası olabilir.
4. Parmağınızın üzerine bir miktar antiseptik kremlerden alıp hafifçe sürün, gliserin de sürülebilir. Çocuğunuza çocuk aspirini veya parasetamollü şurup da verilebilir.
5. Mama ile beslenen bebeğinizin damağında travmatik yara (darbe veya vurulmadan oluşabilir) varsa, mama şişesinin emziğini inceleyin, çocuğunuzun duyarlı ağzına sert gelmiş olabilir, böylece yara meydana gelmiş olabilir.

Bu konuyla ilgili yazılar için aşağıdaki "BENZER KONULAR" a göz atın.
Aramalar: çocuğumun ağzında yara çıkıyor, ağızda çıkan yaralar neden çıkar? ağzımda sürekli yara çıkıyor bunlar neden çıkıyor?