15 Ocak 2012 Pazar

Meme Ağrısı (Mastalji)

Sponsorlu Bağlantılar:

MEME AĞRISI
Meme ağrısı (mastalji) kadınlarda en sık rastlanılan meme rahatsızlığıdır. Meme ağrıları iki gruba ayrılır. Birinci grupta adet döngüsü yönetimine ilişkin meme ağrıları gelir. Genellikle adet dönemine girerken memede gerginlik ve ağrı oluşur ve adet döneminin başlangıcına yaklaştıkça bu ağrı artar. İkinci grup meme ağrılarının adet döngüsü ile alakası yoktur. Her 10 kadından 7'sinde hayatlarının belli döneminde meme ağrıları görülmektedir. Her 3 durumdan 2'si adet dönemi ile ilgili olur, 1'inin ise adet dönemi ile hiçbir ilgisi olmuyor.

memeler niçin ağrır, adet döneminde memelerin ağrıması, meme ağrısının nedenleri, mastalji

Adet dönemine ilişkin ağrılar normal olarak kabul edilir ve 30-50 yaş arasında olan kadınlarda buna daha fazla rastlanır. Menopoz döneminde olan kadınlarda ise bu tip meme ağrıları görülmez.

Adet dönemine ilişkin ağrılar kadınların çoğunda hafif geçer. Ama bazılarında ise adetten 1-2 hafta kala başlar ve sancılı olur. Adet dönemine 3-5 gün kala ağrılar daha dayanılmaz hale gelir. Adet dönemi başlar başlamaz acılar da azalmaya başlar. Ağrılar genellikle her iki meme de birden olur. Ağrıyla birlikte memelerde büyüme ve gerginlikte görülür.

Adet dönemiyle alakalı acıların nedeni bazı kadınlarda süt bezlerinin hormonal değişikliklere çok duyarlı olmasıdır. Bu durum patolojik olmasa da kadınların yaşam kalitesini azaltabilen bilen faktördür.

Adet dönemiyle ilgili olmayan ağrılar genellikle kadınlarda 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve süreklilik gösteren karakterdedir. Bazı durumlarda ağrılarda kesilmeler olabilmektedir. Ağrılar tek veya her iki memede tanımlanabilir. Ağrının nedenleri şunlar olabilir:

- Meme dokusunun kendisinden kaynaklanan ağrılar. Hiçbir türev ve zedelenmenin olmadığı memede bu ağrıların nedeni tam olarak belli değildir.
- Meme altında bulunan kas veya kemik hasarı.
- Enfeksiyon
- Meme kanseri
- Memenin iyi huylu tümörleri

Doktora ne zaman başvurmalı?
Adet dönemine ilişkin ağrılar çoğunlukla sakin geçer ve bu ağrılar nedeniyle doktora başvurmaya bilirsiniz. Her 10 kadından 3'ünde ağrılar 3-6 aydan sonra tekrar eder. Fakat bu kadınların bazılarında ağrılar bir süre sonra tekrarlanabilir. Adet ile ilgili ağrılar gelip geçici özellik taşırlar.

Adet döneminde çektiğiniz ağrılar şiddetli olursa doktorunuzdan öneriler alabilirsiniz. Bazı tavsiyeleri aşağıda veriyoruz:

- Meme üzerine baskının artırılması. Bunun için memeleri sıkı tutan sutyen takmak tavsiye edilir. Bazı kadınlar adet döneminden bir hafta önce 24 saat boyunca sıkıca saran sutyen takılmasının ağrıların azalmasına yardımcı olduğunu düşünmektedirler.
- Ağrı kesicilerin kullanımı. Parasetamol ve ibuprofen kullanımı ağrıların azalmasına yardımcı olur.
- Kafein tüketiminin azaltılması. Bazı kadınlar kafeinin kullanımının ağrıları şiddetlendirdiğini düşünürler.
- Kontraseptiflerin veya hormonal ilaçların kullanımı ağrıları artırabilir.
- Hormonları bloke eden ilaçların alımı da ağrıları azaltabilir. Bunlar danazol, bromocriptine, tamoxifen, goserelin içeren ilaçlar olabilir.

Adet dönemi ile ilgili olmayan ağrılar olması durumunda derhal doktora başvurmalısınız. Çünkü bu ağrıların temelinde çok ciddi sebepler olabilir. Doktorunuz bu nedenleri belirledikten sonra uygun tedaviye başlayacaktır.

Aramalar: memelerim ağrıyor? göğüslerde ağrının sebepleri nelerdir? adet dönemine girerken memede ağrı olması, adet görürken memeler neden ağrır? memelerde sertleşme olması