26 Ocak 2012 Perşembe

Çocuklarda Verem (Tüberküloz) Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar:

VEREM HASTALIĞI NEDİR? (TÜBERKÜLOZ, İNCE HASTALIK)


Verem (TB, Tuberculosis) kişiyi sürekli hasta eden bir ilettir. Tedavi edilmezse, etkisi altıra aldığı organı tahrip eder. Genellikle akciğerlerde görülen veremi, böbreklerde, beyin zarında ve bel kemiğinde de görürüz. Mikrop kanla vücudu dolaştığından, değişik organları etkileyebilir. Bu durumda teşhis güçleşir. İngiltere gibi bir kısım batı ülkelerinde, sütlerin kesinkes pastörize edilerek satılması sayesinde önemli bir taşıyıcı rasyonalize edilmiş ve veremin bulaşması ve varlığı bertaraf edilmiştir. Sığırlar verem mikrobunu taşıyan hayvanların başında gelir. Sık sık alınan akciğer röntgeni, koldan yapılan testler böylece aşılamalar (BCG) gibi veremin yayılmasını büyük oranda önlemiştir. Bulaşıcı olan veremin bulunduğu yerlerden' gelenler hastalığın sağlıklı insanlara bulaştırılmasına neden olabilirler. Sağlıklı bir çocuk, yetişkin birinden verem mikrobunu kaptığında, hastalık hemen kendini göstermez. Organizma mikrobun etrafını sararak, onun üzerini tebeşire benzeyen bir madde ile kaplayarak etkisiz hale getirir. Yeniden mikrop kapmadığı takdirde, çocuk vereme yakalanmadan rahat bir ömür sürdürebilir. Ancak, çocuk bir süre iyi beslenemez, vücudu zayıf düşerse mikrop yeniden bulunduğu yerden çıkar, tebeşirimsi örtüyü yararak gelişir ve tahribatına başlamak üzere kana karışarak yayılır. Bu taktirde belirtileri etkilediği organa göre değişiklik gösterir. Çocuk sadece yorgun hisseder. İştahı kesilebileceği gibi akciğerlerinin etkilenmesi sonucunda kuru kuru öksürmeye başlayabilir, hatta kanlı balgam çıkarabilir. 


VEREMİN BELİRTİLERİ



Yorgunluk
Beslenememe nedeniyle kilo kaybı
Ciğerler etkilenmişse sürekli öksürük, kan ve balgam çıkarma
Beyin etkilenirse baş ağrısı, ateş, koma hali


VEREMDE İLK NELER YAPILABİLİR?



Verem mikrobunun bulaşmasını belirtilerden anlamak kolay değildir. Bir veremliyle birlikte bulunan çocuğunuzu mutlaka hekime göstermeniz şarttır.


Çocuğunuzun sağlığından kuşkunuz varsa, uzun süren bir öksürük söz konusuysa çocuğunuzu hemen bir doktora götürmelisiniz.